Dečak na kog je pala ograda van životne opasnosti, pojačan nadzor u školama

Dečak na kog je pala ograda van životne opasnosti, pojačan nadzor u školama

Šestogodišnji B. V. na koga je juče pala ograda u dvorištu Osnovne škole "Duško Radović" na Klisi, danas je stabilnog zdravstvenog stanja i van životne opasnosti.

Danas sam bila u poseti dečaku u Dečjoj bolnici i on je stabilno i van životne opasnosti. U školi je danas prosvetna inspekcija koja utvrđuje okolnosti i činjenice u vezi sa jučerašnjim incidentom. Ono što mogu reći jeste da je škola juče, nakon incidenta, uradila sve po propisima, obavestila roditelje, nadležne organe, a stalno sam na vezi sa bolnicom gde dečak leži – kaže direktorka Osnovne škole "Duško Radović" Slavoljupka Mihajlović.

Gradska uprava za obrazovanje juče je naložila vanredan inspekcijski nadzor, odnosno pregled svih osnovnih i srednjih škola u Novom Sadu, a član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić rekao je da će on lično zahtevati da se utvrdi u kakvom je stanju mobilijar u svim školama. Takođe, insistiraće se i na utvrđivanju odgovornosti škole na Klisi i direktorke, a u vezi sa konkretnim incidentom koji se juče dogodio.

Roditelji đaka koji idu u Osnovnu školu "Duško Radović" kažu da je jučerašnji incident samo poslednji u nizu, "te da ta škola ima pregršt nagomilanih problema od ranije, a jedan od njih je proces segregacije koji se ne sprovodi na pravi način".

Direktorka Mihajlović kaže da su to "sve dezinformacije, odnosno da nisu dobro prenete" dok su neki roditelji rekli i da su juče nakon incidenta ustanovili da kapija koja je pala na dečaka nema graničnik te navode da bi i to trebalo ispitati i ustanoviti da li je to bio uzrok pada ograde. Neophodno je, kažu, utvrditi  ispravnost ograde, kao i to ko je potpisao tehničku ispravnost.

ŠKOLA NIJE ISPOŠTOVALA PREPORUKU KOORDINACIONOG TELA?

Prema prvim, nezvaničnim informacijama prikupljenim na terenu, škola nije ispoštovala preporuku Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama Grada Novog Sada, da tokom trajanja nastave kapije škola budu zaključane. Utvrđeno je da je dežurni nastavnik u momentu povređivanja deteta V.B. bio na času, umesto da obilazi hol i dvorište, što će biti predmet utvrđivanja odgovornosti u školi.

I pored odluke Saveta roditelja o angažovanju obezbeđenja u školi, koje je moglo da predupredi povređivanje učenika, tokom ovog meseca obezbeđenje nije bilo angažovano zbog, kako tvrde iz škole, nedostatka finansijskih sredstava koja škola prikuplja od roditelja učenika koji pohađaju ovu obrazovnu ustanovu.

Dok prosvetna inspekcija ne usvoji konačan zapisnik na osnovu svih okolnosti, kao i policija u svom delokrugu, ne možemo davati više informacija – rekao je Vladimir Jelić, a prenosi RTV.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan