DELA PROTKANA HRABROŠĆU:  Preminula Ida Sabo, najstarija partizanka

DELA PROTKANA HRABROŠĆU: Preminula Ida Sabo, najstarija partizanka

Juče je u Novom Sadu, u 101. godini, preminula legendarna učesnica Drugog svetskog rata.

Ida Sabo se u mladosti priključila omladini Komunističke partije Jugoslavije, te je kasnije imala veoma značajnu ulogu u pripremanju i organizovanju ustanka protiv nacističkog okupatora u Jugoslaviji 1941. godine.

Bila je i predsednica Antifašističkog fronta žena Vojvodine, kao i potpredsednica Skupštine SAP Vojvodine.

- Umela je da se pobuni protiv nepravde i kad je uveliko zašla u desetu deceniju života, odbijajući da se sklanja pred bahatim primitivizmom koji je prožeo sve pore našeg društva. Čak i u toj životnoj dobi se rado i spremno odazivala pozivu na učešće u antifašističkim skupovima i demonstracijama u Novom Sadu – kaže se u saopštenju Anitifašističke akcije Novog Sada.
 
Povodom smrti Ide Sabo oglasio se i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević

- Vest o tome da nas je napustila najstarija sugrađanka Ida Sabo, duboko me je ražalostila. Pored toga što je ostavila veliki trag u svojoj porodici i neizbrisivu uspomenu među svojim prijateljima, ona je zadužila ovaj narod za čiju slobodu se nesebično zalagala. Njen aktivizam, još od mladosti, pokrenuo je niz pozitivnih događaja u našem društvu i njena dela protkana hrabrošću još dugo će sijati kao uzor mladim generacijama. Naša najstarija partizanka uvek će ostati ponos Novog Sada i njeno ime će uvek odzvanjati kao eho slobode, antifašizma, ženskog aktivizma i hrabrosti – rekao je Vučević. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan