Delegacija kineskog grada Ningbo u poseti Novom Sadu

Delegacija kineskog grada Ningbo u poseti Novom Sadu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući delegaciju Grada Ningbo, Pokrajine Džeđang iz Narodne Republike Kine.

Na čelu šestočlane kineske delegacije bio je gospodin Čen Anping koji je potpredsednik Komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije Ningboa, dok su ostali članovi iz Opštinskog komiteta Ningboa, iz Biroa za obrazovanje, kao i iz Inkubacionog i inovativnog servisa centra Ningboa.Kako navode iz Gradske kuće, oni su sa gradonačelnikom razgovarali o mogućnostima jačanja kulturne, obrazovne i ekonomske saradnje između Grada Novog Sada i Grada Ningbo. Na poziv gradonačelnika tog kineskog grada predstavnici Novog Sada su sredinom 2015. godine posetili Ningbo kada je potpisan Memorandum o razumevanju između dva grada, u vezi sa uspostavljanjem prijateljskih odnosa i saradnje. Memorandum o razumevanju kao formalni preduslov za uspostavljanje tešnje saradnje, tada je potpisan i između Novosadskog univerziteta i Univerziteta Ningbo.

U razgovoru, gradonačelnik Vučević je najpre istakao dugogodišnje iskreno prijateljstvo naroda Republike Srbije i Narodne Republike Kine, kao i značaj saradnje dve zemlje u različitim oblastima, poput privrede, kulture i obrazovanja. Zatim je goste upoznao sa aktivnostima Grada Novog Sada na domaćem i međunarodnom planu, kao i sa nedavno osvojenim titulama Evropska prestonica kulture 2021. i Omladinska prestonica Evrope 2019, a potom sa opštim karakteristikama i investicionim potencijalima grada.Potpredsednik Komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije Ningbo Čen Anping se zahvalio gradonačelniku na srdačnom prijemu i istakao spremnost za uspostavljanje saradnje na mnogim poljima o kojima su razgovarali na sastanku, a koja su takođe navedena u Memorandumu o saradnji. On je naglasio da je Ningbo jedan od najvećih ekonomskih i trgovinskih centara u Kini, te da je upravo u tim oblastima moguća saradnja. U toku sastanka pomenuto je kao veoma značajno učenje kineskog jezika, saradnja na polju turizma, primena informacionih tehnologija u poljoprivredi, kao i razmena iskustava u funkcionisanju Naučno-tehnološkog parka koji u Ningbou postoji dugi niz godina, dok će u Novom Sadu početi sa radom krajem ove godine, javljaju iz Kabineta gradonačelnika.

Zaključeno je da je obostrana težnja da se nastavi sa produbljivanjem već uspostavljenog prijateljstva dva grada kroz međusobne posete i konkretne projekte, kao i to da se intenziviraju aktivnosti vezane za dolazak kineskih kompanija u Novi Sad, kao jedan od gradova u Srbiji sa izuzetno povoljnom investicionom klimom.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan