"DELFI" I "LIR": Ponovo traženi radnici metalske struke

"DELFI" I "LIR": Ponovo traženi radnici metalske struke

U Novom Sadu su ponovo traženi radnici metalske struke zahvaljujući otvaranju pogona kompanija "Delfi" i "Lir", u kojim je posao dobilo više od 4.000 metalaca, a radna mesta je zadržao i deo zaposlenih u nekada poznatim novosadskim kompanijama.

Novak Vasić, predsednik gradskog odbora Samostalnog sindikata metalaca Novog Sada, objašnjava kako je zadovoljan porastom broja radnika u metalskom sektoru, ali i time što je sindikat sa poslodavcima u kompanijama "Lir" i "Delfi" ostvario dobar kontakt, kao i da su sindikalne organizacije u ovim fabrikama sve brojnije.

- Očekujemo da uskoro u "Delfiju" potpišemo kolektivni ugovor kao reprezentativni sindikat, i da i na taj način obezbedimo prava radnika – jasan je Vasić. - U "Liru" stvari idu nešto sporije.

Među starim metalcima ostaje sećanje na period pre ratova i sankcija, kada je u ovom sektoru radilo gotovo 20.000 radnika, a proizvodi iz Novog Sada su stizali u sve krajeve sveta.

O vitalnosti metalskog sektora govori i Zoran Trpovski, sekretar Udruženja industrije u Privrednoj komori Vojvodine, koji navodi kako je prošle godine u Vojvodini bilo registrovano oko 4.000 preduzeća metalskog sektora, sa 25.000 zaposlenih.

- Ovaj sektor je ostvario suficit od oko 375 miliona evra – precizira Trpovski. - Kada se posmatra rast pojedinih segmenata tog kompleksa, pojedini delovi, a pre svega proizvodnja mašina i opreme, imaju stope rasta od oko 60 odsto. Metalski sektor je pokazao sposobnost da se uhvati ukoštac sa konkurencijom na svetskom tržištu.

NEKADA MOĆNI

Velike fabrike po kojima je Novi Sad nekada bio poznat, kao što je "Jugoalat", "Jugodent", "Pobeda", "Petar Drapšin", ako su i uspele da opstanu, broj radnika su smanjile i više od deset puta – ukazuje Vasić. - "Novkabel" je, srećom, nastavio sa radom, ali u njemu je nekada radilo 4.900 zaposlenih, a sada ih nema više od 500. U "Jugoalatu" je bilo 2.500 radnika, a sada fabrika jedva da radi, a u "Jugodentu" više nema ni naznake da će ikada početi da rade, jer je fabrika pretvorena u tržni centar. "Pobeda" je imala i više od 5.000 radnika, a sada ih je ostalo stotinak.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan