DELIKATESNA PONUDA: Gde u NS možete da kupite pravu italijansku pršutu, a gde prodaju originalni francuski sir

DELIKATESNA PONUDA: Gde u NS možete da kupite pravu italijansku pršutu, a gde prodaju originalni francuski sir

Novosađani su poznati po tome što za trpezom, kada im dolaze gosti ili kada doručkuju i večeraju, moraju da imaju barem malo šunke, švargle, čvaraka, džigernjače, domaće "kobaje" i drugih vojvođanskih specijaliteta.

Kad im taj ritual pomalo dosadi, kreću u potragu i za drugim, ništa manje ukusnim namirnicama iz ostalih krajeva Srbije i regiona, ali i Zapadne Evrope.

Crna Gora je poznata po njeguškom pršutu, Pirot po peglanoj kobasici, Hercegovina po siru i mladom kajmaku, a sve ove delicije možete da kupite u Novom Sadu.

Istražili smo gde se u gradu nalaze prodavnice delikatesnih proizvoda i šta imaju u ponudi.


"Sir i Fino"

Ova radnja sa delikatesima, gde je akcenat prvenstveno stavljen na prodaju hercegovačkog sira i ostalih suhomesnatih proizvoda, nalazi se u Fruškogorskoj ulici. Kod njih možete da naručite ketering, da pojedete odličan sendvič, a ujedno možete da kupite i suhomesnate specijalitete i sir na merenje. Ukoliko vam je ponestalo ideja, prave i interesantne bukete od sira koji su idealni kao poklon. Prepoznatljivi su po prodaji hercegovačkih proizvoda mlekare "Pađeni", a u ponudi imaju kajmak iz mešine, mladi kajmak, sir iz mešine i torotan.


Inače, za sir iz mešine kažu da se u Hercegovini pravi preko hiljadu godina, te je on nezaobilazna namirnica na njihovim trpezama.

Nije ga moguće proizvoditi industrijski, jer sazreva u osušenoj dimljenoj mešini od ovčije kože, a pravi se najčešće od nepasterizovanog ovčijeg i kravljeg mleka.

Kilogram polumasnog sira iz mešine je 690 dinara, a punomasni sir iz mešine je 1. 349. Pakovanja su od oko pola kilograma.

U prodavnici imaju i odličan izbor sireva proizvođača "Stokuća", a vitrine krase polutvrdi dimnjeni sirevi sa raznim ukusima od masline, preko oraha i bosiljaka, pa sve do belog luka.


Ljubitelji tradicionalnih jela iz Istočne Srbije mogu da kupe svrljiški belmuž, koji se pravi od mladog kravljeg ili ovčijeg sira i projanog brašna. Specijalitet je nekada davno bio hrana balkanskih pastira.

Ukoliko ste ljubitelj kobasice, na ovom mestu imaju pirotsku peglanu.


"Meza NS"

Nalaze se na dve lokacije u gradu, u Ulici dr Svetislava Kasapinovića 7, i u ulici Branimira Ćosića 6.

I ova firma se, osim prodajom, bavi i keteringom, te za rođendane i druge proslave možete da naručite posluženje od najkvalitetnijeg sušenog mesa i sira.

Prodaja je bazirana na delicijama iz Crne Gore, odnosno iz malog mesta Njeguši, koje je nadaleko poznato po pršutu i siru.



U ulici Branimira Ćosića imaju i maloprodaju u kojoj prodaju delikatese u pakovanjima od 100, 200 i 500 grama.

Ukoliko ste ljubitelj goveđeg pršuta, upravo ovde ga imaju, a cena kilograma je 2.250 dinara. Za Novosađane koji cene tradiciju u ponudi je i podlovćenska pančeta, jedna od najstarijih svinjskih prerađevina, koja  datira iz 1.500. godine pre Hrista. Cena joj je 1.790 dinara.


U radnji možete da pazarite i seoski pršut, njeguški vrat, njegušku pančetu i pečenicu, kao i juneći kulen.

Osim suhomasnatih proizvoda, prodaju koziji trapist i koziji sir u kriškama.


"Francuske tajne"

Ukoliko obožavate prave francuske sireve, ne treba da idete u ovu zemlju da bi ih probali, dovoljno je da prošetate do Bulevara oslobođenja 30a, jer se na ovom mestu prodaju originalni sirevi iz Francuske.


U ponudi imaju devet vrsta sireva, a subotom ih možete pronaći i na Limanskoj pijaci.

Vlasnik radnje je Oliver Dluzni, rođeni Francuz koji već godinama živi u Srbiji. Zahvaljujući njegovoj recepturi Novosađani mogu da kupe morbije, raklet, Tom, bri, ementaler, bri koziji sir, sen nekter, grijer kolut sir, kao i konte sir.

Inače svaki ovaj sir ima i svoju priču, a primera radi, za grijer sir Francuzi su se u 17. veku otimali.

Reč je o presovanom siru od kuvanog kravljeg mleka koji je veoma bogat proteinima i kalcijumom, a može da se čuva i do dva meseca.


Kako saznajemo, koristi se u svakoj prilici, a posebno u malim noćnim posetama frižideru.  

Cena sireva kreće se оd 2.300 do 3.900 dinara po kilogramu.


"Staroplaninski dućan"

U prodavnici koja se nalazi u ulici Kosančić Ivana mogu da se kupe dva vrhunska suhomesnata proizvoda – pirotska peglana kobasica i sremački kulen u kati.

Ovi proizvodi u kombinaciji sa staroplaninskim ovčijim sirom će vam sva čula probuditi.


Od sireva u ponudi imaju pirotski kačkavalj, kao i staroplaninske kozje, ovčije i kravlje punomasne sireve. Zatim je tu i neizostavno domaće kiselo mleko, kao i lužnička vurda.

Za lužničku vudru kažu da nije sir, niti je pavlaka, a nije ni kiselo mleko, ali je zato najukusniji mlečni proizvod koji se proizvodi na ovim prostorima.


"Pršuterija Novi Sad"

Nalazi na Bulevaru oslobođenja 70, a za radnju se slobodno može reći da je Meka za prave hedoniste.


Kada kročite nogom u nju, prosto ne znate šta biste pre kupili. Ipak, ukoliko trenutno niste "pri kešu", savet je da sačekate da primite platu, jer ako krenete samo po jednu namirnicu, sigurno ćete kupiti barem tri.

Šalu na stranu, u "Pršuteriji" imaju proizvode za svačiji ukus i svačiji džep.

Za 100 grama prošarane slaninice treba da izdvojite 173 dinara, dok kilogram plećke staje 2.600 dinara. Imaju i preukusnu butnu pršutu koja staje 238 dinara (100 grama).


Ukoliko ste ljubitelj prave italijanske pršute, ovde je možete kupiti po ceni od 2.000 dinara, a ako vam je to skupo, prodaju i onu u kockicama, po ceni od 1.000 dinara.

Od specijaliteta bismo izdvojili ovčiju stelju, a ovaj proizvod je malo drugačiji i posebniji od drugih vrsta suvog mesa – ovčije meso bez kosti se soli i suši u komadu, a nakon toga ide u prodaju.

Pored odličnog izbora mesnih delikatesa, ovde možete da kupite i originalne italijanske sireve. Takođe u ponudi imaju i sendviče od najfinije italijanske pršute, a cena im je 200 dinara.

Oceni vest:
20
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Branka

    pre 1427 dana i 10 sati

    Divno,Ovako nesto nisam znala da Novi Sad ima.Cim Korona prodje evo me u N.Sadu.Samo kad bi jos bilo pravog Uzickog kajmaka a i psute onda je moja zelja ispunjena. Samo znam da cu sve prodavnice posetiti a i pazariti.

    Oceni komentar:
    0
    6