Deset miliona dinara za razvoj zdrave hrane

Deset miliona dinara za razvoj zdrave hrane

Grad Novi Sad ove godine će izdvojiti deset miliona dinara za podršku kontrolisane poljoprivredne proizvodnje, što je lokalna samouprava predvidela u Programu podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja.

– Tu spadaju mere kreditne podrške – sufinansiranje kamata za poljoprivrednu organsku proizvodnju i ništa manja značajna mera usavršavanja znanja poljoprivrednika i davanje saveta – rekla je zamenica načelnika Gradske uprave za privredu Slavka Dukić, koja je na 83. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu na štandu Gradske uprave za privredu predstavila šta Grad Novi Sad pruža poljoprivrednicima, odnosno šta čini da podrži razvoj poljoprivrede.

– Osim Programa razvoja podrške organske proizvodnje, Grad je u martu usvojio i Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2016. U tom programu je niz mera, za koje će se potrošiti novac od zakupa poljoprivrednog zemljišta. Očekuje se oko 152 miliona dinara, i ta suma biće raspoređena na opremanje Poljočuvarske službe, uređenje i održavanje postojeće kanalske mreže i uređenje i održavanje atarskih puteva i otresišta.

Navela je da se poljoprivredna proizvodnja obavlja na površini od oko 45.000 hektara i da se čak na 90 odsto tih oranica seju žitarice. U ime grupe proizvođača obratio se Borivoj Isakov, rekavši da im podrška Grada mnogo znači u razvijanju i unapređenju organske proizvodnje. – Kontrolisana poljoprovredna proizvodnja za sada se odvija na površini od 15 hekara u Kaću i na Čeneju – rekao je Isakov.

– Bitno nam je što je Gradska uprava za privredu organizovala više stručnih predavanja u nameri da stečeno znanje unapredimo, a sve radi bolje i obimnije proizvodnje. Uskoro ćemo ići u Austriju, gde ćemo, nadam se, imati priliku da vidimo i čujemo nešto novo.

Na štandu Gradske uprave za privredu je i Poljoprivredna škola s domom učenika u Futogu, koja je lane realizovala dva projekta. – Uz podršku Grada, počeli smo da u mlekari proizvodimo organske mlečne proizvode i izgradili staklenik – rekla je stručna saradnica u školskoj mlekari Vesna Barjaktarev.

– Otvaranjem mlekare je zaokružen proces proizvodnje jer u njoj prerađujemo mleko od krava koje se hrane organskom stočnom hranom. Osnovno je da se učenici u sklopu predmeta Higijena namirnica životinjskog porekla osposobe da se samostalno bave proizvodnjom po završetku školovanja.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan