Deset najpametnijih rasa pasa

Deset najpametnijih rasa pasa

Stručnjaci već dugi niz godina pokužavaju da otkriju koje su to rase pasa najpametnije. Svi psi su inteligentni, ali neke pasmine brže pamte i mogu da zapamte veći broj komandi. Stručnjaci su se ipak složili i odredili 10 rasa pasa za koje smatraju da su najpametnije, a mi ćemo vam ih predstaviti.

Ako želite da kupite psa, možda će vam ova lista pomoći pri odabiru.

10. Australijski stočarski pas

Ova prelepa pasmina je mešavina engleskog ovčara i australijskog dinga. Ovi psi su jako inteligentni, aktivni, poslušni i hrabri. Zahtevaju veliki prostor u kome mogu trošiti svoju ogromnu energiju, pa su više dvorišni psi. Pošto su odgajani kao stočarski psi, ophode se vrlo zaštitnički prema svojoj porodici, odnosno čoporu. Lako se treniraju i vole decu.

9. Rotvajler

Popularan kod starih Rimljana, Rotvajler je inteligentni čuvar kakvog svako može poželeti. Iako je sjajan pas čuvar, ovaj pas je poznat po svojoj inteligenciji, dobroti, nežnosti. Takođe, rotvajleri obožavaju decu što ih čini sjajnim porodičnim psima. Odlični su u dvorištu, kao i u stanu.

8. Papilon

Papiloni su dobili naziv po svojim velikim i lepršavim ušima. Oni su sjajni kućni ljubimci koji će vam biti sjajani prijatelji. Vrlo su poslušni, što znači da se veoma lako treniraju. Vrlo su posesivni i čuvaju svoju teritoriju.

7. Labrador retriver

Labrador je jedan od najpopularnijih pasa u Evropi.  Ovi "vodeni" psi su sjajni kompanjoni, a njihova kratka dlaka sa posebnom podlakom čini ih sjajnim za vodu. Vrlo su inteligentni i lako se treniraju, a ono što je najbitnije je to da su poslušni.  Ovo su vrlo aktivni psi pa je važno da imaju dosta aktivnosti i vežbi.

6. Šetlandski ovčar

Šetlandski ovčar poznat je i pod drugačijim imenom, a to je Lesi. Da, Lesi je jedan od najpametnijih pasa. Ovi psi su uzgajani za vođenje ovaca, a to zahteva veliku koncetraciju i inteligenciju. Vrlo su veseli i vole da se igraju, ponekad znaju da budu neprijatni prema stranicma, ali to je samo kratak trenutak.

5. Doberman

Pored toga što spadaju u najbolje pse čuvare, dobermani su isto tako vrlo inteligentni. Iako se za dobermane često misli da su agresivni, to nije uvek tako. Od gazde zavisi u kom pravcu će izgraditi karakter ovo prelepog psa. Dobermani, kao i svi ostali psi, vole da se igraju, vole društvo i veseli su. Posvetite im dosta pažnje i imaćete pametnog psa čuvara koji će vas voleti do smrti.

4.  Zlatni retriver

Zlatni retriver je odan, pun ljubavi, strpljiv i izvrstan s decom. Odličan je kao lovac i tragač, a kao i labrador, obožava vodu. Koliko su inteligentni govori i to da se treniraju da budu vodiči za slepe i policijski psi.

3. Nemački ovčar

Ako želite hrabrog, poslušnog i pre svega inteligentnog psa, onda je nemački ovčar savršen za vas. Ovaj pas neodoljivo podseća na svog pretka vuka i neverovatno je lep. Ovaj pas je odličan čuvar i vrlo je teritorijalan. Vrlo lako se trenira i ima sposobnost da nauči veliki broj komandi. Pošto je ovčarski pas, zaštitnički se ponaša prema svojoj porodici i čoporu.

2. Pudla

Pudle su drugi najpametniji pas. Ovaj prefinjen pas ne prestaje da impresionira, a njegova inteligencija je zaista neverovatna. Ovaj pas može da nauči veliki broj komandi i lako se trenira. Pudle ponekad znaju da budu tvrdoglave, ali to se lako može ispraviti. Odlični su psi za stan i obožavaju društvo.

1. Border koli

Border koli je još jedan sjajan i otporan ovčarski pas. Ovo je najpametniji pas na svetu i niko se ne može meriti sa njim. Nije pogodan za život u gradu. Ne voli samoću i poput mnogih inteligentnih rasa pasa, border koliju je potreban posao koji će obavljati. Mogu da zapamte neverovatan broj različitih komandi što ih odvaja od ostalih rasa pasa.

Izvor: Muški magazin

Oceni vest:
3
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dokle samo psi?

  pre 77 dana i 10 sati

  Još jedno favorizovanje pasa.A psi naučno definisani kao najgluplji ljubimci,sa IQ manjim od mačke,svinje, konja...Ali, ljudima odgovara rob, slepa poslušnost, glupa ljubav.A ne odgovara kada hormoni te džukele krenu da rastržu dete.Evidentno je da rasni psi, vekovima sa ljudima, imaju ugrađenu socijalizaciju. Ali, Srbi vole džukele.Kojima genetski hormoni diktiraju ponašanje.Za sve ovo vreme, populacija ostalih vrsta živog sveta je svedena na 70%. Pobili smo 30% vrsta koje su nekada postojale.

  Oceni komentar:
  43
  9
 • Iznogud

  pre 77 dana i 5 sati

  Gde ste ovo pronašli ? Nema rase Malinoa ? Gde spadaju mešanci ? Gde su pulini ?...

  Oceni komentar:
  1
  25
 • Maks

  pre 77 dana i 59 minuta

  Najverniji ,najiskreniji.najpametniji kad im pruzis svu ljubav , paznju, i odgovarajuci brigu to je moj najvoljeniji pas Maks Staford . I niko verujte vas nece voleti kao oni.

  Oceni komentar:
  4
  14
 • Napadi pasa

  pre 76 dana i 16 sati

  https://www.sd.rs/vesti/drustvo/pas-izujedao-decaka-u-cacku-2023-03-19
  "- Sve se vrlo brzo odigralo, pas je odjednom prišao dečaku i ujeo ga za nogu. Prolaznici koji su se našli u blizini pozvali su Komunalnu policiju. Dečak je, koliko smo mogli da vidimo, zadobio lakše telesne povrede - kaže jedan od očevidaca."

  ...Samo jedan od mnogih događaja.
  Ako su se ljudi promenili, promenili su se i psi.
  Kada se to desi, vlasnik je iznenađen i ne preduzima bukvalno ništa.

  Oceni komentar:
  6
  2
 • Rade

  pre 76 dana i 4 sata

  Kane korso je prepametna rasa pasa

  Oceni komentar:
  2
  1
 • Zokson

  pre 72 dana i 21 sat

  Ubedljivo najpametniji pas je Belgijski ovcar-Malinou.Neznam ko je pravio ovu listu !

  Oceni komentar:
  0
  0