Dević: Novi Sad napravio štetu ATP Vojvodini 102 miliona €

Dević: Novi Sad napravio štetu ATP Vojvodini 102 miliona €

Ekonomsko-finansijska šteta koju je grad Novi Sad napravio privatnom Autotransportnom preduzeću (ATP) "Vojvodina" do kraja 2014. godine iznosila je 102 miliona evra, izjavio je vlasnik ATP Ilija Dević posle poslednjeg ročišta u Višem sudu u Novom Sadu i ocenio da je sud tu štetu znatno umanjio.

Dević je samostalno angažovao veštaka finansijsko-ekonomske struke koji je objedinio i obračunao kompletno izgubljenu dobit jer, po njegovim rečima, sud nije korektno sarađivao s veštacima angažovanim na Mašinskom fakultetu.

Kako je naveo, sudija je rešenje da se uradi finansijsko-ekonomsko veštačenje štete izdao u maju 2013. godine, ali ga je veštak Jovan Dragaš predao tek posle dve godine. Ispostavilo se da je njime obuhvaćena samo autobuska stanica, a ne i sve delatnosti ATP Vojvodina, lične firme i kapital Devića.

"S obzirom da veštak nije mogao da obračuna izgubljenu dobit servisnog centra i sedam brendova japanskih firmi koje je zastupalo moje matično preduzeće 'Mancoop', sud je u junu 2015. doneo rešenje da Mašinski fakultet uradi veštačenje izgubljene dobiti servisnog centra 'EvoBus' i 'Mancoop' Itoću", objasnio je Dević.

Mašinski fakultet je formirao komisiju od pet redovnih profesora i tri stalna sudska veštaka da bi izradili nalaz koji je u avgustu 2015. predat Dragašu. Po tom nalazu, servisni centar je izgubio 24 miliona evra dobiti.

"To je 30 odsto stvarne štete za period od 2007. do 2014. S obzirom da se to političarima učinilo mnogo, sudija je samoinicijativno izdao dopunski nalaz u oktobru 2015. godine na iznos od tri miliona evra", izjavio je Dević.

Na ročištu održanom u petak, saslušan je predstavnik komisije Mašinskog fakulteta Gradimir Ivanović koji je izjavio da je izgubljena dobit servisnog centra "EvoBus", kao i zastupništva firme "Itoću" iznosila 70 miliona evra od 2007. do 2014. godine.

"Na ovaj postupak se vrši politički pritisak kako se ne bi obračunala u celosti moja lična šteta. Do sada su promenjene tri sudije, a veoma je interesantno da je sadašnja sudija Ksenija Rončević, supruga čoveka koji je po nalogu Dušana Stupara od 2006. godine uključen u otimanje mog kapitala", rekao je za Betu Ilija Dević.

Po preporukama Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, ATP Vojvodina je na spisku 24 sporne privatizacije, kao jedina gde je oštećen investitor, a ne država Srbija, a rešavanje te afere zahtevala je i Evropska komisija.

Dević je 2006. godine zaključio ugovor s tadašnjom gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković o izgradnji nove međumesne autobuske stanice. Taj objekat je završen, ali grad nikada nije preusmerio saobraćaj na novu lokaciju.

Zbog dospelih rata kredita, ATP Vojvodina je otišla u stečaj, a Dević je podneo tužbu za naknadu štete. Grad Novi Sad osuđen je da plati Deviću 300 miliona dinara s kamatom.

Dević je podneo i krivičnu prijavu protiv Maje Gojković, protiv bivšeg direktora Zavoda za izgradnju grada Igora Mirovića i protiv još osam osoba, zbog sumnje da su Novom Sadu pričinili štetu od 400 miliona dinara, koja je dokazana pravosnažnom izvršnom sudskom presudom. Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu odbacilo je tu krivičnu prijavu.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan