DEVIĆ: Vučević upravlja političkim pritiskom na predmet ATP "Vojvodina"

DEVIĆ: Vučević upravlja političkim pritiskom na predmet ATP "Vojvodina"

Političkim pritiskom koji se već 15 godina vrši u predmetu ATP "Vojvodina" upravlja Miloš Vučević, poručuje investitor ATP Vojvodina Ilija Dević.

Prema rečima Ilije Devića, slučaj ATP "Vojvodina" je od 2012.godine pod monitoringom Evropske komisije, kao jedan od pet najvećih u okviru 24 sporne privatizacije, a jedini u kome je oštećen investitor, a ne država, piše "Danas".

I pored toga, pritisak kriminalnih krugova pretočen u političku zaštitu, sve ove godine vodi ka otimanju moje imovine o čemu sam redovno obaveštavao javnost. Podsećam, ATP "Vojvodinu" kupio sam 2004. U prvoj godini ispunio sam investicioni plan, kupio nove autobuse, proširio delatnost, zaposlio 200 novih radnika, doveo zastupništvo "setre" i "mercedesa" i postao ovlašćeni servis. Sa Gradom Novim Sadom sklopio sam ugovor po kome sam izgradio novu autobusku stanicu, dok je Grad trebalo da preusmeri autobuski saobraćaj na tu lokaciju. Ali, atraktivan biznis plan zainteresovao je kriminalne grupe koje su uživale političku podršku – rekao je Dević.

On napominje da je preduzeće dovedeno u "iscenirani stečaj“, a upravnik koji ga je vodio činio je sve da spreči postupke po odštetnim zahtevima, pa je kao umešač sa svojim timom vodio postupke kao da je ATP "Vojvodina" protivna strana.

Tako sam 2013. dobio pravosnažnu izvršnu presudu za prve četiri godine važenja ugovora. Tada se uključuje, u to vreme gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević. On je izvršio pritisak u svim sudovima, javno pretio meni lično na sednici Skupštine Grada Novog Sada, a istovremeno politički uticao na postavljanje sudija u svim sudovima gde su predmeti ATP "Vojvodine". Prva presuda po kojoj je Grad trebao da plati 17 miliona evra odštete zbog neispunjenih obaveza u prve četiri godine važenja ugovora, dospela na reviziju u Vrhovni kasacioni sud (VKS) i pod Vučevićevim pritiskom, bez novog veštačenja, svedena je na četiri miliona evra, koje su naplaćene od Grada − upozorava Dević.

Dević dodaje da je ta presuda  ušla u sudsku praksu, a prenosi "Danas".

Još dve revizije VKS-u podneo sam u drugoj polovini 2019, jer je ugovor važio do 2021. godine. To je bio signal da se pritisak pojača, te su 2020. proglasili iscenirani bankrot, nakon čega je VKS vratio revizije na procesno uređenje. Umesto toga, Privredni sud je po političkom nalogu, a u dogovoru sa stečajnim upravnikom, predmete – arhivirao. Cilj je bio da se spreči odlučivanje po revizijama i naplata celokupne odštete, već da se poverioci zadovolje sredstvima od prodaje imovine – navodi investitor.

Ovim putem dodaje i da je u projekat ATP "Vojvodine" uložio 50 godina prethodnog privredničkog rada, i da on i njegova porodica neće odustati od pravde koja je, kako kaže, u ovom slučaju tako drastično pogažena.

Nisam kapital sticao za političko i materijalno napredovanje Miloša Vučevića i njemu sličnih, već za privredni razvoj , dobrobit mojih 500 zaposlenih radnika koji su poverioci stečajne mase, moje porodice i mene lično. Verujem da će VKS voditi računa o zakonu, posebno u svetlu poslednje rezolucije evropskog parlamenta, iako u veću koje će odlučivati sede sudije iz Vojvodine koje je Vučević po političkoj liniji doveo u taj sud i kod njih je vrlo čest gost − zaključuje Dević.

Oceni vest:
15
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Razumevanje za Devića

  pre 66 dana i 1 sat

  Verujem mu. Sve što bih dalje napisao, zbog čega mu verujem, u istoriji je Novog Sada, Informatike i određene advokatske kancelarije, kao i brojnih slučajeva pokrenutih samo da bi se sudilo i naplatilo, iako su okrivljeni redovno izmirivali svoje obaveze.
  Ako je to tada neko radio, ne vidim zašto ne bi poželeo da jeftino dođe do autobuskog terminala i učini sebe "uspešnim".
  Kada im već tako dobro ide, u njihovoj državi.
  Znate li taj osećaj, kad je država vaša i možete šta god poželite?

  Oceni komentar:
  7
  15
 • 057

  pre 65 dana i 17 sati

  Jel vi, svi, stvarno mislite da se išta NORMALNO, može učiniti, u ovoj zemlji, pa i u sudskim postupcima, dok se NEPOHAPSE SNS GLAVEŠINE I NJIHOVI ISTOMIŠLJENICI??? E pa NEMOŽE!!! Upamtite: za sve što nam se događa, SAMI SMO KRIVI!

  Oceni komentar:
  2
  8
 • Šanel od Kokoa

  pre 65 dana i 9 sati

  @057
  Jel ti stvarno misliš da bi bilo drugačije da je neko drugi na vlasti? E, pa, NE BI jer bi i oni imali ljude koje štite!!! A što se tiče predmeta ATP "Vojvodina", uz svo dužno poštovanje prema njemu, koliko god da su ga Maja i Igor prevarili, Dević je isto toliko i sam sebe prevario kada je dozvolio sebi da potpiše ugovor sa njima, kao predstavnicima grada, za koji je unapred znao, isto koliko i oni da on svoj deo neće moći da sprovedu jer za to ni dan-danas ne postoji način.

  Oceni komentar:
  1
  7