DIREKTOR RZS: Vojvođani ne postoje kao nacija, na popisu samo pod kategoriju "regionalna pripadnost"

DIREKTOR RZS: Vojvođani ne postoje kao nacija, na popisu samo pod kategoriju "regionalna pripadnost"

Građani koji se na popisu budu izjašnjavali kao Vojvođani prilikom obrade podataka biće podvedeni pod kategoriju regionalna pripadnost, iz prostog razloga što Vojvođani ne postoje kao nacija, izjavio je za Tanjug direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević.

– Svaki stanovnik Srbije slobodan je da se, prilikom popisa, o svojoj nacionalnoj pripadnosti izjasni prema sopstvenoj želji, a popisivač je dužan da to verno prenese u popisnicu i da slovima upiše onako kako je građanin rekao – kazao je Kovačević, odgovarajući tako na inicijativu LSV i Vojvođanske partije da se stanovnicima severne pokrajine omogući da se izjasne kao Vojvođani, i da se na popisu stanovništva u Srbiji 2022. godine klasifikuje kao posebna nacionalna pripadnost. Razumevanje za tu ideju izrazila je i ministarka Gordana Čomić, prenose "Novosti".

– Ne zanima me inicijativa vojvođanskih stranaka, Gordane Čomić, Saveta Evrope i ostalih. U svom radu vodimo se Međunarodnim preporukama UN za popis stanovništva i preporukama EUROSTAT – rekao je Kovačević.

Oceni vest:
4
9

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Nikad Srbin

    pre 972 dana i 12 sati

    Rešićemo to tako što ćemo izabrati neku naciju iz nacionalnih manjina i tako se izjašnjavati.
    Da vidimo tog junaka popisivača da pruži otpor i pokuša da razveri popisivanog da treba ili mora drugačije da se izjasni.
    Terati nekog da se poistovećuje sa Gučom, trubačima, šajkačom je vrsta zločina.

    Oceni komentar:
    8
    31
  • Vojvođanka

    pre 972 dana i 12 sati

    Vojvođanka uvek, ko se tako ne oseća slobodno može i da se preseli u milije krajeve..

    Oceni komentar:
    6
    33
  • Statistika bez direktora

    pre 972 dana i 7 sati

    Reklo bi se, po plusevima i minusevima, da ima više Vojvođana no Srba.

    Oceni komentar:
    2
    13
  • Dušan

    pre 972 dana i 4 sata

    Znači sada je Vojvodina na redu da i u njoj napravite krvoproliće?? Rođen sam ovde, ali Srbin sam i biće Srpska dok je na Fruškoj gori lista, kome se ne sviđa Srbija neka ide gde god hoće! Dosta je deljenja na nacije i deobe i usitnjavanje ove napaćene zemlje! Srbija je građanska država i pripada svima koji su njeni državljani bez razlike na naciju, a da izmišljate još nove pa neće moći

    Oceni komentar:
    13
    8