DIREKTORKA "BATUTA": Prvi talas korona virusa nije završen

DIREKTORKA "BATUTA": Prvi talas korona virusa nije završen

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović kaže da prvi talas korona virusa nije završen i da je došlo do povećanja broja inficiranih u Srbiji, ali i u zemljama u okruženju.

– Očekivali smo da će povećanje broj inficiranih i novi talas nastupiti tek na jesen, međutim u prvom talasu koji ipak nije završen došlo je do povećanja obolelih u Srbiji, ali i u zemljama u okruženju – rekla je Jovanović za TV Pink.

Ona je navela da je opravdano bilo popuštanje mera, ali da je ostala obavezna mera prevencije držanje distance, nošenje maski, higijena ruku.

Upitana da li se virus menja, jer je najveći broj zaraženih sada među mlađom populacijom, ona je navela da nema dokaza da je došlo do promena u samoj strukturi virusa.

– Klinička slika jeste sada izmenjena u odnosu na početak epidemije. Uglavnom su to asimptomatski slučajevi ili pacijenti sa blažom kliničkom slikom. Virus je najviše prisutan u životnoj dobi 20 do 40 godine – navela je ona.

Kako kaže, najveći izvor prenosa infekcije su osobe koje ne znaju da nose virus, jer nemaju nikakve simptome, a nastavljaju sa svojim svakodnevnim aktivnostima.

– U zatvorenom prostoru virus se lako prenosi, lako se širi. Mlađa populacija je dominantna sada jer su oni mnogo aktivniji – istakla je ona.

I dalje su u posebnom riziku stariji građani i osobe koje imaju hronična obolenja – dijabetes, kardiovaskularna obolenja, jer virus kod njih može da izazove teži oblik oboljenja.

Jovanović kaže da pacijenti koji imaju simptome respiratornih infekcija prvo treba da se jave u kovid ambulantu nadležnog doma zdravlja, gde će ga pregledati lekar, odraditi laboratorijske analize, rentgen pluća, a po potrebi i test na korona virus.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan