DIREKTORKA RFZO: Svi ključni lekovi za koronu već obezbeđeni za jesen

DIREKTORKA RFZO: Svi ključni lekovi za koronu već obezbeđeni za jesen

Svi ključni lekovi za korona virus su već sada u dovoljnim količinama obezbeđeni za jesen, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

Ona je u intervjuu za današnji list "Blic" navela da je RFZO za sve zdravstvene ustanove obezbedio specifične lekove, ali i dijetetske suplemente neophodne za sezonu gripa.  

– Svi ključni lekovi za kovid kao što su "favipiravir", "tocilizuma"' su već sada u dovoljnim količinama obezbeđeni za jesen – rekla je ona.

Takođe je dodala da je šestomesečna borba sa korona virusom bila teška jer je razvoj epidemije u početku bio neočekivano brz, pa su potrebe za lekovima, zaštitnom opremom i drugim medicinskim sredstvima bile daleko veće nego što je iko mogao da predvidi.

– Dodatni problem je bila i ograničena dostupnost svega nabrojanog, tako da smo bili u situaciji da imamo novac, ali nemamo od koga da kupimo ono što je potrebno. Ipak, veoma brzo smo uspeli da obezbedimo potrebne količine, prvenstveno zahvaljujući brzom oživljavanju domaće proizvodnje, ali i brzom uvozu – rekla je Radojević Škodrić.

Kako je istakla, nakon prestanka vanrednog stanja nastavilo se s kontinuiranim nabavkama, tako da drugi pik prvog talasa nije iznenadio.

– Magacin pun zaštitne opreme, aparata, svog potrošnog materijala za intenzivne nege, kao i ključnih lekova za Kovid-19 bio je spreman za pogoršanje epidemiološke situacije u julu. Već od jula smo počeli da se spremamo i za jesen u pogledu istih nabavki – rekla je direktorka RFZO.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan