DJB: Ako vlast nema poverenja u policiju, kakva je to poruka građanima?

DJB: Ako vlast nema poverenja u policiju, kakva je to poruka građanima?

Gradski odbor stranke "Dosta je bilo" (GrO DJB) poslao je saopštenje u kom se pitaju ko su, "imenom i prezimenom, civili koji prebijaju i hapse Novosađane".

Po čijem, imenom i prezimenom, nalogu i na osnovu kog zakonskog ovlašćenja su primenili fizičku silu u četvrtak 21. jula ispred Skupštine AP Vojvodine u Novom Sadu, ulica Vladike Platona BB od 9.30 do 10.30 časova? Da li su protiv tih lica podnete odgovarajuće prijave od strane policajaca koji su bili na dužnosti u naznačeno vreme i na naznačenom mestu – GrO DJB-a traži odgovor i na ova pitanja.

FOTO i VIDEO: Koškanje i guranje između građana i policije na protestu ispred Skupštine Vojvodine


Takođe, njima nija jasno "zašto, pored policije čiji je to posao, državne organe obezbeđuju privatne agencije? I, od koga?"

Ako vlast nema poverenja u policiju, te angažuje privatna lica za obavljanje policijskih poslova, kakva je to poruka građanima? Koga mi da pozovemo kada nam je potrebna pomoć – nastavljaju s pitanjima iz ove stranke.

Oni zaključuju da "monopol fizičke prinude mora ostati isključivo pravo DRŽAVNIH organa, a ne privatnih, partijskih, batinaša. Kreiranje paralelnih institucija i neformalnih centara moći mora biti zaustavljeno. Ako želimo da budemo država".

Podsećamo, na protestu ispred Skupštine APV Vojvodine, došlo do fizičkih obračuna obezbeđenja Skupštine grada sa građanima koji su protestovali ispred zgrade u kojoj je oko 10.30 počelo zasedanje na kojem se odlučuje o usvajanju GUP-a. Aktivisti su ranije pismenim putem tražili da se njihov predstavnik obrati se odbornicima, ali to nije dozvoljeno.

Do incidenata je došlo kada je oko 200 demonstranata pokušalo da probije ogradu koja je postavljena ispred zgrade Skupštine Vojvodine, u kojoj se održala sednica Skupštine grada.Ta ograda je postavljena specijalno za sednicu, jer inače nikada ne stoji na tom mestu. Do sukoba je došlo sa skupštinskim obezbeđenjem, a metež u kom je bilo i fizičkog nasilje je trajao desetak minuta.

Dok mnogi osuđuju upotrebu prekomerne sile, gradonačelnik Novog Sada smatra da je sve bilo regularno i primereno.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Odbrana dozvoljena, NAPAD nije!

  pre 426 dana i 21 sat

  Ako je ovakvo ponašanje dozvoljeno zakonima Srbije, onda je moguć rat privatnih obezbeđenja.Na primer, dovedu se dva tabora po 20 ljudi naoružanih bejzbol palicama i elektrošokerima na neki najavljeni skup. Jedan da štiti demonstrante, drugi da ih napada.
  Ono, kao došao Perica i lupio šamar nekom iz obezbeđenja. Jeste da su i Perica i taj kumovi
  i u istoj partiji, ali nema veze. I krene obračun. A Policija ima službenu dužnost da to razvadi.
  Dakle, kakav je zakon Srbije i da li dozvoljava NAPAD?

  Oceni komentar:
  1
  6