"Dnevnik" istražuje: Da li će doći do poskupljenja goriva?

"Dnevnik" istražuje: Da li će doći do poskupljenja goriva?

Nacrt Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara predviđa, između ostalog, uvođenje naknade za biogorivo i energetsku efikasnost od ukupno 25 para po litru benzina i dizela, odnosno kilogramu tečnog naftnog gasa.

Javna rasprava koju vodi Ministarstvo finansija završava se 20. marta, a ukoliko Zakon bude usvojen u predloženom tekstu, vozači u Srbiji će kroz cenu goriva umesto dosadašnjih pet nameta plaćati sedam. Procena je da će se u budžet od ove dve nove naknade sliti oko četiri miliona evra.

Ipak, iz Udruženja naftnih kompanija Srbije apeluju na Vladu Srbije da umesto uvođenja nove naknade nađe način da se cena goriva rastereti pošto promet derivata neće imati očekivani rast, a samim tim biće smanjen i priliv para u budžet. Po rečima generalnog sekretara UNKS-a Tomislava Mićovića, potrošnja goriva već sad je manja od očekivane te je prošle godine ukupan promet svih derivata bio veći svega 0,5 odsto, ili oko 30.000 tona, nego 2016. godine.

Da li će se uvođenjem novog nameta litar goriva biti skuplji za visinu nove naknade ne može se precizno reći, a Mićović za "Dnevnik" ukazuje na to da bi, iako će novi namet povećati troškove naftnih kompanija, uz eventualno smanjenje nekih drugih troškova, cene na benzinskim pumpama mogle ostati iste.

Srbija svoju akciznu politiku nije usaglasila sa zakonodavstvom Evropske unije i posledica toga je to što je cena evrodizela u našoj zemlji među najvišim u regionu. Ako država želi da kamioni i autobusi sipaju i gorivo u Srbiji, a ne da samo prođu kroz našu zemlju, neophodno je da se cena goriva rastereti, a za to je potrebno je da se uvede akciza na ugalj i koks, kao i da se nivo akciza na duvan i alkohol usaglasi s uobičajenim u EU – rekao je Mićović.

Po Mićovićevim rečima, ukupne takse, naknade i akcize na 1.000 litara evrodizela u Srbiji iznose 720 evra, dok su Makedoniji ta državna zahvatanja 395 evra, u BiH 506, a u Crnoj Gori 617 evra. Drastična razlika je i kod tečnog naftnog gasa, pa su ukupne takse na TNG u Srbiji 315 evra na 1.000 litara, dok su u Rumuniji 147, a Hrvatskoj 127 evra.

Niža cena goriva svakako bi uticala na povećanje prometa, a samim tim i na povećanje priliva para u državnu kasu – kaže Mićović.

Polovina cene su dažbine: Litar goriva koji vozači plate na benzinskim pumpama ima nekoliko stavki – taksa za obavezne rezerve, taksa za markiranje i monitoring goriva, akciza i porez na dodatu vrednost. Državna zahvatanja iznose oko polovine ukupne cene.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan