"Dnevnik": Koliko je Srbija spremna za ulazak u EU u oblasti zdravstva?

"Dnevnik": Koliko je Srbija spremna za ulazak u EU u oblasti zdravstva?

Naša zemlja bi u narednom periodu trebala da ojača administrativnu sposobnost vlasti u zaštiti potrošača, kontroli tržišta i sanitarnoj inspekciji, da ojača ukupne menadžerske sposobnosti i ljudske resurse, kao i finansijsku održivost javnozdravstvenog fonda.

U poslednjem izveštaju Evropske komisije o stanju u zdravstvu, ocenjeno je da je Srbija delimično spremna za prijem u EU. Delimičan napredak napravljen je primenom zakona o medicinskim sredstvima i zakonima o transfuzionoj medicini i biomedicinski potpomognutoj oplodnji.

U pitanjima vezanim za sigurnost upotrebe proizvoda, kao i u vezi s primenom zakona o sigurnosti proizvoda, lažnim proizvodima, regulatornim propisima vezanim za kozmetiku nema napretka.

Pozitivan pomak napremljen je primenom Zakona o medicinskim sredstvima prošle godine, ali Srbija mora da prilagodi i ostalu zakonsku regulativu u toj oblasti.

U oblasti javnog zdravlja nacionalni propisi zdravstvene zaštite delimično su usklađeni sa srodnim zakonima, ali u Evropskoj komisiji navode da nema napretka u obezbeđivanju održivosti zdravstvenog fonda.

Nacionalni plan za ljudske resurse u sektoru zdravstva još uvek nije primenjen, a broj lekara koji napuštaju zemlju se povećava.

Centralizovani elektronski sistem dokumentacije koji je finansirala EU, još uvek nije implementiran i zakoni nisu usaglašeni sa sličnim zdravstvenim zakonima EU.

Potrebno je popraviti pristup zdravstvenoj zaštiti osetljivih grupa, kao što su ljudi s invaliditetom, oni koji žive sa HIV-om, deci i odraslima koji koriste droge, penzionerima, ženama koje se bave prostitucijom, LGBTI osobama, interno raseljenim licima i Romima.

Više pažnje trebalo bi da se pokloni efektivnim, finansijski održivim strategijama vezanim za specifične bolesti, uključujući i nacionalnu HIV/AIDS strategiju i podizanje svesti o ovoj bolesti, naročito kad je u pitanju važnost vakcinacije dece.

Nema napretka u usklađivanju sa Direktivom priznavanja prava pacijenata u zdravstvenoj nezi van granica zemlje.

Takođe, potrebno je dodatno zalaganje kada je u pitanju standardizacija laboratorija, a propisivanje antibiotika moralo bi biti strože kontrolisano.

Nema napretka u pripremi nove strategije u borbi protiv kontrole duvana, primena slikovnih upozorenja na kutijama ni povećanje cene cigareta. Zabeležen je blagi porast broja pušača među ženama i tinejdžerima.

Zdravstvena promocija borbe protiv nezaraznih bolesti još uvek nije razvijena, a nije zabeležen ni napredak u uslugama vezanim za mentalno zdravlje, nutricionističkim pitanjima i fizičkoj aktivnosti.

Nema napretka u primeni lekova za ljudsku i životinjsku upotrebu, kao ni određivanja maksimalno dozvoljene cene leka.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan