"Dnevnik": Kupovinom stanova građani investiraju, najpoželjnije nekretnine u većim gradovima

"Dnevnik": Kupovinom stanova građani investiraju, najpoželjnije nekretnine u većim gradovima

Stambena izgradnja je u poslednje vreme uzela maha, sve je više gradilišta, a tražnja kupaca prati tu izgradnju.

Građani Srbije sve više kupuju stanove i to, najčešće, za gotov novac. Moglo bi se reći da oni koji imaju gotovinu, kupovinom stana zapravo investiraju, bilo da ga kupuju radi rentiranja ili kasnije prodaje. Sve je manje onih koji za to koriste pozajmicu od banke, odnosno tek svaki peti kupac stan kupuje na kredit. Razlozi za to su niske kamatne stope na kredite i gotovo nepostojeće kamate na štednju.

U odnosu na raniji period, kada su zbog povoljnih kamatnih stopa mnogi novac polagali na štednju u banke, sada ih sve više, zbog promenjenih uslova, investira u kupovinu stana, kaže za "Dnevnik" vlasnik novosadske agencije "Bombiks nekretnine", Jovica Plavšić.

Po njegovim rečima, oni koji kupuju stanove kao investiciju, najčešće se odlučuju za nekretninu u većim gradovima – Beogradu, Novom Sadu, ili u mestima u njihovoj blizini.

Cena kvadratnog metra stana u većim gradovima je viša, ali u njima je i veći interes za njihovu kupovinu ili rentiranje. Zbog velike potražnje za stanovima, poslednjih godina na tržištu nekretnina primetan je blagi trend rasta cena, i to pre svega u većim gradovima, a pošto se ne očekuje pad cena nekretnina, sve više onih koji imaju novac spremno je da ulaže u kupovinu stanova u njima. To je i te kako vidljivo jer je potražnja za stanovima u Novom Sadu velika, dobra je i u Zrenjaninu, zbog blizine Novog Sada, kao i u Pančevu, zbog blizine Beograda, dok se veoma malo prodaju stanovi u Кikindi, Vršcu, Somboru, Кuli..., ukazuje Plavšić.


Povoljniji su i stambeni krediti

Stanovi se, naravno, prodaju i na kredit, a prilikom odluke da se stambeno pitanje reši uz pomoć bančine pozajmice, izuzetno je važna visina kamatne stope, koja je sada daleko povoljnije nego ranije i, umesto sedam i više procenata, sada je oko dva odsto. To je značajno manje opterećenje i razlog da se mnogi, pre svega mladi bračni parovi, odluče da na taj način kupe stan, kaže Jovica Plavšić za "Dnevnik".

Кako je dodao, cene stanova zavise od lokacije i kvadrature, kao i vremena izgradnje. U Novom Sadu se više traže stanovi u novogradnji, a cena kvadratnog metra kreće se od oko 1.300 evra do oko 1.700. Кvadratni metar starijih stanova na pojedinim lokacijama, kao što su Stara Detelinara ili Satelit, košta oko 850 i 900 evra, dok se cena kvadrata na limanima retko kad spušta ispod 1.000 evra. On ističe i da se, i pored različitih promena na tržištu nekretnina, malo toga promenilo kad su u pitanju stanovi koje kupci najviše traže.

MALI I ELITNI STANOVI I DALJE NAJPOŽELJNIIJI: Najtraženiji su stanovi manje kvadrature – garsonjere, jednosobni i jednoiposobni stanovi od oko 40 kadrata, posebno oni koji su bliže centra grada, a veoma se dobro prodaju i stanovi čija površina prelazi 100 kvadratnih metara. Uvek su traženi elitni i visokokavlitetni stanovi na atraktivnim lokacijama, a najslabije se prodaju stanovi površine od 70 do 80 kvadrata, kaže Plavšić.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sava

  pre 1753 dana i 1 sat

  Stanovnistvo Srbije ubrzano nestaje I iseljava se.Za koju godinu nece vredeti u Pola.Prestace doseljavanje u gradove,a koliko cujem vec slabi polako.Odjednom CE se u ponudi naci gomila stanova I onda bum...a sipt.ri nisi toliko glupi da kupuju stanove.Oni kupuju kuce.

  Oceni komentar:
  4
  6