Do 2030. za 60 odsto zanimanja neće biti potreban fakultet

Do 2030. za 60 odsto zanimanja neće biti potreban fakultet

Fakultetsku diplomu zahteva sve manje kompanija i na taj način se pružaju nove mogućnosti za ljude koji ne žele na fakultet da pronađu konkurentne i visoko plaćene poslove.

Nedavno istraživanje kompanije ZipRecruiter pokazalo je da je broj poslova za koje je potrebna bilo kakva diploma, osim srednje škole, u ​​stalnom opadanju od početka pandemije Covid-19.

Do 2030. godine, Biro za statistiku rada predviđa da će oko 60 odsto svih novih radnih mesta u privredi biti u zanimanja za koja nije potrebna fakultetska diploma, prenosi BIZLife.

Kako bi pronašli industrije u kojima se najviše povećavaju mogućnosti za kandidate bez diploma, istraživači su na LinkedInu analizirali milione profila članova i opisa oglasa za posao koji su se delili na platformi između 2021. i 2023.

"Diplomac koji nije diplomirao" opisuje nekog ko je završio srednju školu, ima diplomu saradnika ili je završio pripravnički staž za osposobljavanje za posao.

Najbrže rastući poslovi za ljude bez diplome, prema LinkedIn-u, su savetnik za klijente, poslovni konsultant, konsultant za rešenja. Zatim Menadžer društvenih medija, specijalista za marketing, koordinator marketinga.

Tu su i pozicije Laboratorijski tehničar, poslovni analitičar, medicinski laboratorijski tehničar, kao i poslovi vezani za ljudske resurse.

Ni poslovi vezani za medije i komunikacije ne zahtevaju diplomu, a to su pisac, pomoćnik u produkciji, urednik, menadžer za produkciju.

Neki od ovih poslova nude šestocifrene plate: Menadžeri za produkciju mogu da očekuju da će zaraditi najmanje 106.000 dolara godišnje, dok konsultanti za rešenja obično zarađuju najviše, između 113.000 i 167.000 dolara, prema ZipRecruiter-u.

Zapošljavanje za konsultantske uloge je zabeležilo značajan rast angažovanja kandidata bez diplome u poslednjih nekoliko godina, za 34 odsto između 2021. i 2022.

Ljudi će čuti "konsalting" i odmah zamišljati posao u velikoj konsultantskoj firmi, ali postoji mnogo slobodnih i ugovornih prilika gde možete da iskoristite svoje veštine ili stručnost u određenoj oblasti, kao što je prodaja, na primer, da biste savetovali kompanije ili klijenta na određenom projektu. Ne treba vam fakultet da biste to uradili – kazao je Endru Siman, viši glavni urednik za poslove i razvoj karijere u LinkedIn News-u.

Slično tome, sve više kompanija preispituje način na koji zapošljavaju za HR uloge, dajući prioritet mekim veštinama kao što su komunikacija i liderstvo u odnosu na obrazovnu pozadinu kandidata, dodao je Siman.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nenad

  pre 118 dana i 22 sata

  Konsultant - Mislim da znam kako bi trebalo u teoriji ali nemam pojma o praksi.

  Oceni komentar:
  0
  1