Dobro jutro, Novi Sade, stiže nam mračno doba

Dobro jutro, Novi Sade, stiže nam mračno doba

I to ne samo što ćemo zaista, zbog realnosti energetske krize, imati manje veštačke svetlosti u gradu...

Naime, Ministarstvo energetike juče je donelo predloge preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije. Mnogi od tih predloga su realni i bilo bi lepo da smo se toga pridržavali i ranije, ali kako bismo onda sad uštedeli. Ne znamo samo kako ćemo bez novogodišnjih ukrasa u oktobru, ali žrtvovaćemo se. 

Preporuke Ministarstva za štednju struje: Manje javne rasvete, stepenice umesto lifta, hladniji stanovi...


Mnoge ustanove, a i sam Grad Novi Sad odmah su prihvatili ove preporuke pa su bez dekorativne javne rasvete ostali Dom zdravlja "Liman", Pošta Srbije, novosadski mostovi, Gradska kuća, Đava... 

FOTO: Gradska kuća, Varadinski most i Đava večeras u mraku, a sutra i Most slobode, Žeželjev most...


Komentarisali ste da je kod vas u kraju odavno mrak i da mere važe nedeljama i mesecima unazad. 

Predsednik Srbije je brže-bolje ugasio sva svetla oko svog kabineta i čuveni frižider, a premijerka već mesecima isključuje sijalice gde god nisu potrebne, a možda i tamo gde su potrebne, ali neka se oseća korisno, ipak je ona najvažnije persona u zemlji...

VUČIĆ I FRIŽIDER: U kampanji izlazio iz njega, sad ga isključio

Predsednik je u svom govoru zavapio da je samo za jedan dan uvezeno nešto više od četiri gigavata električne energije po ceni od 530 evra po megavatsatu.

– A prodajemo na našem tržištu po 41 evro, to je 14 puta manje. To ne može da izdrži niko, a još je leto – kazao je on kao da su građani krivi za probleme u državi i u EPS-u.

Međutim, Stranka slobodne i pravde je poslala saopštenje u kom tvrde da građani Srbije ne plaćaju struju 41 evro za MWh, nego duplo više – 82 evra te da je ta cena veća nego u nekim zemljama EU. Zna predsednik da, čak i ako neko počna da ga sluša, čim krene da spominje brojeve, crta grafikone, a posebno da preti apokalipsom, većina ljudi prebaci kanal, a ako su slabijih živaca, popiju i nešto za smirenje ili prebace na Zadrugu.


Ali da se vratimo mračnom dobu – nije ono samo u fizičkom mraku već i u besmislenim "litijama" koje pritiskaju vlast i plaše predstavnike LGBTQ+ populacije, mračno je i u školama i vrtićima gde se, umesto da se deci obezbede pristojni uslovi za školovanje, a nastavnicima za rad, umesto da imaju kabinete i toalete, njima nalaže da prvog časa prvog septembra slušaju srpsku himnu. Himna ko himna, ima je svaka država, možda se još negde pušta na prvom času, i mi smo celo školovanje gledali Titovu sliku, ali dajte im mogućnost za normalan život, dajte im zadovoljne nastavnike i  šansu za zdravo razmišljanje pa ako hoće, nek slušaju svaki dan "Bože pravde" u zemlji u kojoj je pravda tako i "tamo daleko". Mnogo je mračnih stvari u Srbiji, pisali smo već o tome, sigurnim koracima se vraćamo u srednji vek, preko devedesetih.

Da vam nije palo na pamet da zabranjujete ženama da odlučuju o svom telu! 

Servisne informacije 

Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu za poslednja 24 sata rođeno je 20 beba  10 devojčica i 10 dečaka. Dobro nam došli bebaći, i srećno vam bilo!

Struje nemaju stanovnici Novog Sada, Rakovca i Čeneja, a bez vode su delovi Novog Sada.

Korona presek

Prema poslednjem izveštaju instituta "Batut", u Srbiji je registrovano 3.810 novozaraženih, a od Kovida-19 zvanično je preminulo 15 osoba. Hospitalizovano je 655 pacijenata, a uz pomoć respiratora diše 25 obolelih.

U Novom Sadu su 29. avgusta zabeleženo 98 novih slučajeva korone. U Kovid bolnici na Mišeluku juče je na lečenju bilo 150 pacijenata, od kojih osmoro zahteva primenu mehaničke ventilacije.

Navigator

Ako volite ples, uživaćete u Fabrici do 4. septembra, i to besplatno.

 

Oceni vest:
15
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • rallens

    pre 595 dana i 17 sati

    Mraacno je doba gazda Grujo,reko mracno je doba...

    Oceni komentar:
    1
    5