Dobro jutro, Novosađani, jeste li srećni?

Dobro jutro, Novosađani, jeste li srećni?

Ova sreda je baš bila "bogata" sa događajima, odnosno sa obeležavanjima svetskih i nacionalnih "dana"... Takođe, bila je i prvi dan proleća, mnogima omiljenog godišnjeg doba. Ali, kao i sreća, i voljenje godišnjih doba je veoma subjektivno.

Sreda – sreća/sreće – proleće

Krenimo od proleća... Nakon dugih i hladnih zima radujemo mu se kao olakšanju i skidanju zimske odeće i obuće, ali ovaj put, s obzirom na veoma blagu zimu, nismo toliko čeznuli za njim. Ipak, uvek je lepo videti kako se priroda budi, kako drveće zeleni, cvetići se pojavljuju na njima i na zemlji, ptičice cvrkuću najlepšim tonovima i to može da vas učini bar malo srećnim... svaki dan.

Osim ako patite od "prolećne" alergije, ali i za to ima leka.

Svetski dan sreće

Da "nije sreća para puna vreća" dokazalo je i globalno istraživanje agrencije Galup povodom Međunarodnog dana sreće koji je, takođe, bio juče. Naime, pored tradicionalno (7. put zaredom) "najsrećnijih" Finaca, Srbija je zemlja kod čijeg je stanovništva zabeležen najveći porast prosečnog osećaja sreće pa smo na ovoj listi napredovali na 37. mesto među 143 zemlje. Što bi rekli – "živeće ovaj narod". Uz Srbiju, osećaj sreće je najviše porastao u Bugarskoj (81), Letoniji (46) i u Republici Kongo (89). 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by mojnovisad.com (@mojnovisadcom)


Novosađani su juče imali priliku da prisustvuju obeležavanju Svetskog dana sreće i šteta što više nas nije iskoristilo šansu da priča o nečemu lepom, za razliku od sumornih tema koje nas svakodnevno sapliću.

Jer, ovo "Dobro jutro" je trebalo biti napisano juče, ali je sreću pomutila vest o (samo)ubistvu na Bećarcu.


Nacionalni dan borbe protiv raka dojki

Ne bih ovaj put o brojkama, ali juče je bio i dan kada nas upozoravaju na najčešċi karcinom dijagnostikovan kod žena u Srbiji,  i savetuju nas, pa hajde da podsetim na važnost prevencije – samopregleda i odlaska kod lekara jednom do dvaput godišnje, u zavisnosti od godina, procene rizika itd. Takođe, lekari upozoravaju na loše navike (konzumiranje alkohola, pušenje, nezdrava ishrana...) na koje još možemo da utičemo, ako već na genetiku, zagađenje pa i stres baš ne možemo mnogo.

Juče je bio i Svetski dan oralnog zdravlja, neko bi rekao da je možda manje važno, ali oralne bolesti predstavljaju glavni zdravstveni problem u mnogim zemljama, pogađaju skoro 3,5 milijardi ljudi i mogu negativno uticati na kvalitet života s obzirom na to da uzrokuju bol i nelagodnost, socijalnu izolaciju i gubitak samopouzdanja, a često su povezani i sa drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima. Opet nas podsećaju na prevenciju, a kad je za nju već kasno, onda – ili sreća ako ste u grupi građana koji imaju mogućnost besplatnog lečenja, ili – "para puna vreća".

Bio je juče i Svetski dan bez mesa, ali je nepravedno zaboravljen pored sreće, proleća i bolesti.

Danas

Danas, 21. marta, su Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije, Svetski dan šuma i Svetski dan poezije, ali i pantomime, kao i Međunarodni dan za skretanje pažnje na Daunov sindrom (DS).

Što se tiče diskriminacije, tu rasprave nema, svi smo isti "pred Bogom" pa, eto, bilo bi lepo da se svi koji se pozivaju na njega, drže toga. 

Šume i poezija, ah, melemi na dušu, možete ih kombinovati i čitati poeziju u šumi, koje je, za razliku od pesama, sve teže pronaći u našoj okolini. Iako, znamo, sadi se drveće – "samo tako"

Podršku osobama sa Daunovim sindromom možete pokazati i tako što ćete, kao simbol različitosti, obući šarene, rasparene čarape... Taman da iskoristimo one koje su ostale bez para i obučemo ih – punog srca. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana za skretanje pažnje na Daunov sindrom je "Okončanje stereotipa" a cilj je da osobe sa ovim stanjem žive što kvalitetniji i samostalniji život. 

I da budu srećni.

Što je cilj svakog od nas, gde god živeli.

Srećno vam ovo proleće! 

Oceni vest:
9
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Žare sa Podbare

  pre 120 dana i 55 minuta

  Lepo je što je autorka citirala naslov pesme Baje Malog Knindže, ja sam odmah srećan.

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Svetski Dan je štetna stvar

  pre 119 dana i 23 sata

  Nisam srećan, a što pitate?
  Naročito, kad mi ovako neki svetski vladar propiše neki svetski dan ovog ili onog,
  trenirajući celu populaciju sveta poput pasa, za neke buduće poslušne dane.

  Oceni komentar:
  1
  3