Dobro jutro, Novosađani, kada će biti bolje?

Dobro jutro, Novosađani, kada će biti bolje?

Dragi Novi Sade, dokle ćemo ovako?

Mi, koji te volimo i kojima činiš osnovu pripadnosti, pa i identiteta, u smislu da, kad te neko pita, odakle si, kažeš iz Novog Sada, pa tek onda Srbije, Vojvodine, Detelinare, Podbare, Ex-YU... pitamo se šta se dešava s našim voljenim gradom, ali i šire – sa celom zemljom, regionom, svetom...

Od poslednjeg teksta, nastalog nakon još jednog ubistva žene, nisam primetila da je iz institucija urađeno bilo šta da ova epidemija nesreća, tragedija, agresije... prestane.

Kao da su zauzeti nekim drugim stvarima, a u međuvremenu smo imali...

Prebijanja

Pojavio se neki snimak brutalnog prebijanja 19-godišnjaka, kažu da je nastao u Novom Sadu pre godinu dana...

Snimak prebijanja mladića koji kruži internetom nastao je u Novom Sadu pre godinu dana

Jezivo je gledati ovako nešto, pritom biti svestan da su "učesnici" batinanja veoma mladi – oni na kojima svet ostaje.

Ako niko drugi, a ono svaki roditelj treba da se duboko zamisli i zabrine kada pogleda taj snimak, ako uopšte ima želuca da ga pogleda.

Snimak koji, priznajem, nisam gledala, bio je prebijanje muškaraca u Inđiji pre nekoliko dana. Ono što mu "daje na jezivosti" je što je 27-godišnji muškarac pretučen na parkingu, palicama, pred svojim detetom i majkom koja je pokušavala da mu pomogne. Batinaši su uhapšeni, ali ono što je još strašnije su komentari na vest koji se mogu sažeti u jedan: "Zna on zašto je dobio batina"... i zašto baš tako.

Kad smo već kod Inđije, tamo smo pre dve nedelje imali još, bar jedan, "nemili događaj" kada je novinarka lokalnog medija izgurana iz zgrade Opštine. Ovo, ne da nije prvi put da ona doživljava neprijatnosti, nego je, kako kaže, to redovan slučaj. Pitam se šta bi se dogodilo da novinarka N1 nije zabeležila ovaj događaj... 

Pretnje novinarima 

Ništa novo, ali nastavljeno sa novim "elanom", posebno u našem gradu gde su napadani pojedini novinari koji su pratili slučaj Mihaljica, predsednica NDNV-a Ana Lalić, Dinko Gruhonjić... Pa, znate već kako to ide...

Još samoubistava

Možda bismo zaista trebali da, bar na mesec dana, svi prekinemo izveštavanje, pa i najsažetije o pokušajima i uspelim samoubistvima jer, ovo što se dešava u našem gradu, počlinje da liči na epidemiju.

Muškarac pao sa zgrade na Limanu, preminuo na licu mesta

Da li biste svi vi koji nam zamerate što pišemo o negativnim stvarima, tada bili zadovoljni što smo se okrenuli lepšim temama? Pitam se, a znam odgovor – većina ne bi jer, kao što su vesti iz rubrike crna hronika i sahrane vrlo često najčitanije na našem portalu, isto tako biste, da mi ne objavimo informaciju o nekom (samo)ubistvu, sve detalje potražili na drugom mestu, gde bi vam bile "servirani" i "ekskluzivne", "nećete verovati" vesti sa ciljem da što više klikćete, a ako su i netačne, nema veze, ni prvi, ni poslednji put...

Prisećanje na zločin

Prošlog utorka bila je 21 godina od kada je ubijen premijer Srbije. Njegova sekretarica kaže da je Đinđić znao šta hoće: "sve što je najbolje za Srbiju" koju je video kao modernu evropsku državu. Više od dve decenije od kako je streljan, jasno je da su njegove vizije ostale samo na papiru i u sećanju dela građan Srbije, dok je na delu ono što je suprotno od toga. Pa, valjda je zato i ubijen...

Selidbe glasača

Predizborna kampanja je počela, polako se zahuktava, a svakodnevno saznajemo kako se igra sa našom slobodnom voljom i pravom glasa.

Podele

Nema teme oko koje smo svi saglasni, što na neki način i jeste normalno, ali kada imate rasprave i to potpuno suprotna razmišljanja i stavove oko, bukvalno, svega što nam se nađe pred očima, onda je zaista jedino što želite da se okrenete prirodi, umetnosti, sebi... 

Evo, npr. juče se Limanski park šarenio od "zmajeva" koje su roditelji i deca zajedničkim snagama pokušavali da vinu u oblake:

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by mojnovisad.com (@mojnovisadcom)

 

Lep(š)e teme

Čak i kada se neka tema pojavi kao pozitivna, često je samo rešavanje problema zbog koga su se angažovali pojedinci i grupe naših sugrađana.

Tako su zajedničkim snagama i širokom akcijom koja je potekla iz Fejsbuk grupe Novosađanke, porodica Krstić dobila svoj krov nad glavom.

KRSTIĆIMA KUPLJENA KUĆA: U akciji Novosađanki prikupljena sredstva za novi dom porodice

Dom zdravlja Novi Sad obećava da će se Pedijatrija vratiti u ambulantu na Novom naselju, a kada, još uvek ne znamo...

DZNS: Pripreme za povratak u redovan rad službi na Novom naselju, vraća se i Pedijatrija

I da završim sa najlepšom vešću, sa onima na kojima na kojima "svet ostaje" – nastavljena je tradicija novosadske Maškarade u organizaciji Muzeja Vojvodine:

FOTO: Održana 29. Maškarada u Novom Sadu

Svima koji su učestvovali i svoj deci (i odraslima) na svetu želim da se što duže igraju i da žive u nekom bezbrižnijem svetu.

Prošle nedelje je u Novom Sadu obeležen i rođendan Miroslava Antića pa, umesto ilustracija sive svakodnevice, za naslovnu fotku je izabran lep prizor iz ulice koja nosi njegovo ime.

Oceni vest:
11
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • pera

  pre 112 dana i 2 sata

  "Dobro jutro, Novosađani, kada će biti bolje?"
  Zar je to tako "teško" s a z n a t i!!!
  BIĆE BOLJE KADA GRADJANI BUDU BOLJI!!

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Ni Njega ni Makaronu ni Trule štitove...

  pre 112 dana i 1 sat

  Ma, da. Pravo kažeš. Građani su za sve krivi. Naročito ovi Limanci što ne daju crkvu.
  Srbsku. Pravoslavnu.To će da nas spasi.
  A nije kriv onaj izdajnik što uvlači Srbiju sve više u novi svetski poredak, gde će robovati.
  Nije kriv kad izjavi da Srbi MORAJU menjati zakone jer je on tako rekao i njemu su tako rekli.
  Nisu krivi dežurni lajači po medijima što na jedan njegov mig krenu da laju šta je traženo, a urednici poslušno menjaju program da bi se "delovalo na svest naroda"
  koji ga više ne želi.

  Oceni komentar:
  1
  1