Dodeljene nagrade Fondacije "Mali princ" studentima Akademije umetnosti

Dodeljene nagrade Fondacije "Mali princ" studentima Akademije umetnosti

Godišnje nagrade Fondacije "Mali princ" za umetničko stvaralaštvo u oblasti muzičke, dramske i likovne i primenjene umetnosti dobili su studenti Akademije umetnosti Katarina Marjanov (muzička umetnost), Nikola Adamović (dramska umetnost) i Sonja Knežić (likovna umetnost).

Statuu i novčanu nagradu u iznosu od 1.500 evra studentima je dodelila Aleksandra Veđeci Boškov, osnivač fondacije i Ksenija Blažić, direktorica fondacije na svečanosti koja je upriličena u okviru obeležavanja 20 godina Fondacija "Mali princ" u Kulturnoj stanici Svilara.

Nagrada se dodeljuje 21. godinu za redom, a tim povodom Aleksanda Veđeci Boškov je istakla da sa velikim ponosom Fondacija "Mali princ" sarađuje veoma uspešno sa Akademijom umetnosti i da je veliko zadovoljstvo videti mlade i talentovane ljude koje nakon završetka studija ostvaruju zavidne uspehe u umetnosti, a da im nagrada služi kao jedan podstrek u realizaciji ciljeva. Na svečanosti se publici obratio i prof. Siniša Bokan, dekan Akademije umetnosti.

 
O nagrađenima

Katarina Marjanov je student master studija klartineta u klasi prof. Aleksandra Tasića. Tokom školovanja osvaja brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima, a najskoriji uspeh joj je prolazak u finale 57. Takmičenja Muzičke omladine Beograda, gde je zauzela četvrto mesto, od 37 takmičara iz celog sveta, i nastupila kao solista ispred Simfonijskog orkestra RTS-a. Od svoje 14. godine fokus usmerava na orkestarsko sviranje, te odlazi na zimski orkestarski kurs Omladinskog duvačkog orkestra Evropske unije u Luksemburgu, gde biva najmlađi učesnik. Bila je pozvana dva puta da učestvuje u Junior orkestru prestižnog Verbier festivala u Švajcarskoj, Učestvovala je u orkestarskoj akademiji festivala Brixen Classics u Italiji, bila član omladinskog orkestra Tsinandali festivala u Gruziji, kao i član Akademskog orkestra FAMES instituta u Makedoniji. Sarađivala je sa priznatim dirigentima kao što su Đanandrea Nozeda, Manfred Honek, Džejms Gafigan, Leopold Hager, Nikolas Daniel. Takođe, nastupala je sa čuvenim solistima: Miša Majski, Džošua Bel, Roman Simović, Jefim Bronfman, Liza Batiašvili i Daniel Houp. Od 2021. redovno nastupa kao član Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Subotičkog simfonijskog orkestra, i Žebeljan ansambla. Nastupala je u najznačajnijim salama u Srbiji, Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Engleskoj kao solista, kamerni muzičar i član orkestra.

Nikola Adamović upisuje osnovne akademske studije na Akademiji umetnosti 2020. godine na smeru muzička produkcija. Tokom studija se interesuje i za ostale oblike audiovizuelnih medija poput filma i video igara. Pored produkcije muzike bavi se i dizajnom zvuka kao i komponovanjem primenjene muzike. Tokom studija učestvuje na nekoliko kolektivnih, audiovizuelnih izložbi, a samostalne projekte uglavnom bazira na elektronskoj muzici i njoj srodnim žanrovima. Kroz sintezu nesvakidašnjeg zvuka i odgovarajuće vizuelne pratnje koju u većini slučajeva sam kreira, plasira nekoliko albuma koji su trenutno dostupni na svim većim muzičkim platformama. Tokom studija radi sa brojnim vokalnim talentima i tekstopiscima, gde proizvodi dosta originalnih muzičkih numera različitih žanrova. Od 2023. godine počinje sa radom u industriji zabave i umetnosti gde radi na jačanju zajednice umetnika koji rade na video igrama u Srbiji. Koristeći se različitim audiovizuelnim tehnikama i alatima, radi na kreiranju različitih muzičkih iskustava za animirane filmove koji su bili deo većih filmskih festivala u Srbiji i inostranstvu. Kombinacijom svog stručno umetničkog obrazovanja kao i bogatog tehničkog iskustva nastavlja da eksperimentiše i istražuje nova polja u muzici i zvuku kao i u njihovoj integraciji u modernim medijima i kontekstima.

Sonja Knežić rođena je 1993. godine u Novom Sadu. Akademiju umetnosti upisuje 2019. Osnovne studije grafike završava 2023. godine u klasi redovnog profesora Aleksandra Botića. Iste godine upisuje master studije. Tokom školovanja izlagala na više od 20 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Drugi semestar četvrte godine provodi na studentskoj razmeni u Poljskoj, na Akademiji lepih umetnosti u Gdanjsku. Departman likovnih i primenjenih umetnosti Akademije u Novom Sadu dodeljuje joj Godišnju nagradu za najuspešniji umetnički rad iz discipline grafika. Takođe je dobitnica treće nagrade Studentskog bijenala grafike u Gdanjsku, a fondacija Erste banke dodeljuje joj nagradu za najuspešnije studente umetničkih fakulteta u Srbiji 2023. godine.

Počevši od školske 2003/2004. godine Fondacija nagrađuje po jednog studenta sa Departmana muzičke, likovnih i dramskih umetnosti za postignute vrhunske rezultate u tim umetničkim oblastima. Tokom godina, Fondacija "Mali princ" i Akademija umetnosti konstantno su otvarale nove vidove saradnje. Izražavajući obostrano poštovanje i stalno težeći unapređivanju saradnje, Fondacija i Akademija godinama unazad, osim dodele ove nagrade, realizuju i niz drugih aktivnosti vezanih za nastavni proces, namenjenih pre svega studentima

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan