Dokazano prisustvo komaraca zaraženih virusom Zapadnog Nila i u Novom Sadu

Dokazano prisustvo komaraca zaraženih virusom Zapadnog Nila i u Novom Sadu

U Srbiji je do sada potvrđeno šest slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, a jedna osoba je umrla. Kako za "Dnevnik" navode u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" dokazano je prisustvo virusa u komarcima uzorkovanim u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i Šapcu.

- Na osnovu podataka dostavljenih Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i laboratorijskih kriterijuma prema preporukama Evropskog centra za kontrolu bolesti, registrovano je šest potvrđenih slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, uključujući jedan smrtni ishod, pacijenta starosti 81 godinu, koji se može dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila. Do sada su registrovana i tri verovatna slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila – kažu u  "Batutu" i napominju da su tri slučaja registrovana u Južnobanatskom, dva u Beogradskom i jedan u Mačvanskom okrugu.

Pored nadzora u humanoj populaciji na teritoriji Republike Srbije, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju iz Beograda, radi i nadzor nad virusom groznice Zapadnog Nila u populaciji komaraca.

- U periodu od 24. jula do 12. avgusta 2016. godine analizom komaraca na prisustvo virusa Zapadnog Nila, dokazano je prisustvo virusa u komarcima uzorkovanim u Beogradu (Julino brdo i hala Pionir), Novom Sadu (u ulici Račkog, Petrovaradin i Petrovaradinskoj tvrđavi), Pančevu (Stari Tamiš, Nadel, Omoljica, Starčevo, Vojlovica, okolina Opšte bolnice, Industrije stakla i sportskog centra na Misi) i Šapcu (okolina Donjošorskog groblja, restorana "Stari most" i ulice Beogradski put bb, Hajduk Veljkova i Kajmakčalanska) – navode stručnjaci "Batuta".

Infekcija virusom Zapadnog Nila zvanično je prvi put registrovana u humanoj populaciji na teritoriji Republike Srbije krajem jula 2012. do 2015. godine. Na teritoriji naše zemlje registrovano je ukupno 480 slučajeva groznice Zapadnog Nila, od kojih je 326 klasifikovano kao potvrđen slučaj. U istom periodu registrovano je 56 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu s oboljevanjem od groznice Zapadnog Nila.

Mere zaštite: U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, preporučuje se primena mera lične zaštite od uboda komaraca. Tokom boravka na otvorenom trebalo bi koristiti preparate koji odbijaju komarce, nositi odeću koja pokriva noge i ruke i da odeća bude komotna, jer komarci mogu da ubodu kroz pripijenu odeću. U sumrak i zoru treba izbegavati boravak na otvorenom. Savetuje se upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima i oko kreveta, kao i druge mere zaštite, prenosi "Dnevnik".

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan