Doktor upozorio na simptome raka koje ne smete ignorisati

Doktor upozorio na simptome raka koje ne smete ignorisati

Doktor Ahmed El-Modir, onkolog konsultant u bolnici Spire Little Aston, opisao je simptome raka na koje treba obratiti pažnju.

Ovi znaci se odnose na stanja koja ili nemaju mnogo vidljivih ranih simptoma ili se dijagnostikuju tek u kasnijim fazama kada je često već prekasno. To je zabrinjavajuće jer pacijenti često ne potraže pomoć dovoljno brzo zbog toga, prenosi Danas.

Rak creva

Doktor je istakao da ključni simptomi stanja koje treba zapaziti uključuju konstantan bol u stomaku, nadutost, grčeve i promene u navikama pražnjenja creva (npr. zatvor, proliv ili ređa stolica). Možete primetiti i krv u stolici, imati želju za ponovnim obavljanjem nužde čak i nakon što ste je nedavno obavili i nenamerno gubljenje na težini.

Rak grlića materice

Vaginalno krvarenje između menstruacija, tokom ili nakon seksualnog odnosa i nakon menopauze, jače menstruacije, promene u vaginalnom iscetu, bol tokom seksualnog odnosa i bol u donjem delu leđa, donjem delu stomaka i području karlice simptomi su raka grlića materice.

On obično raste vrlo sporo i često se može preduprediti redovnim pregledima.

Rak jetre

Mnogi simptomi raka jetre mogu se pomešati s probavnim problemima poput mučnine, povraćanja, svetlijih stolica, tamnijeg urina i osećaja sitosti nakon konzumiranja male količine hrane.

Doktor Ahmed El-Modir rekao je da možete primetiti kvržicu na gornjoj desnoj strani stomaka, osećati bol u ovom području i osećati oticanje stomaka koje nije uzrokovano hranom.

Ostali ključni simptomi na koje treba obratiti pažnju uključuju žuticu, žutu beonjaču, bol u desnom ramenu, nenamerni gubitak težine, gubitak apetita, umor, groznicu i opšti osećaj bolesti, prenosi Danas.

Rak pluća

Jedan od najčešćih i najozbiljnijih tipova raka je rak pluća.

Simptomi uključuju trajni kašalj, neobjašnjiv nedostatak daha, iskašljavanje krvi, umor, gubitak apetita, bol u grudima ili ramenima, ponovljene ili uporne infekcije grudnog koša i nenamerni gubitak težine.

Rak jajnika

Rak jajnika obično se javlja kod žena starijih od 50 godina.

Mnogi simptomi mogu biti slični simptomima menstruacije, kao što su nadutost u stomaku, bolovi u leđima, umor i stalna bol ili osetljivost u predelu karlice, prema mišljenju stručnjaka.

Drugi simptomi uključuju zatvor, proliv, gubitak apetita, osećaj sitosti nakon konzumiranja male količine hrane, nenamerni gubitak težine, iznenadne potrebe za mokrenjem i učestalo mokrenje.

Rak pankreasa

Kod ove vrste raka javljaju se simptomi kao što su nadutost, promene u stolici, zatvor, proliv, mučnina i povraćanje. Možete osetiti i bol u leđima i gornjem delu stomaka. Karakteristično za ove simptome je da se smanjuju kada se nagnete napred, ali se povećavaju kada ležite ili jedete.

Drugi znakovi upozorenja uključuju žuticu, nenamerni gubitak težine, gubitak apetita, groznicu i umor.

Rak prostate

Kod raka prostate mogu se pojaviti simptomi kao što su problemi s mokrenjem, češće mokrenje i osećaj nepotpunog pražnjenja bešike čak i nakon mokrenja.

Oceni vest:
2
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan