Doktorka iz KCV-a za "Blic": Otići sad na godišnji odmor bilo bi slično dezerterstvu

Doktorka iz KCV-a za "Blic": Otići sad na godišnji odmor bilo bi slično dezerterstvu

U Kliničkom centru Vojvodine, prema poslednjim informacijama, hospitalizovano je 165 pacijenata obolelih od Kovida-19, od kojih je devet na respiratoru. O njima brine multidisciplinarni tim lekara specijalista koji su skoro šest meseci bez prestanka na prvoj liniji fronta u borbi protiv korone.

Koordinatorka jedne od intenzivnih kovid jedinica Infektivne klinike pri Kliničkom centru Vojvodine dr Nataša Gocić Perić kaže da ne pamti kada je bila na godišnjem odmoru, ali da ona i kolege dobrom organizacijom uspeju da izdejstvuju neki slobodan dan.

Mnogi od nas od početka epidemije ne izbijaju iz kovid jedinica. Mi smo jedan multidisciplinarni tim specijalista i supspecijalista i naša volja i naš entuzijazam da pomognemo pacijentima su mnogo jači od umora. Niko od nas sada to ne bi napustio. Budući da naš tim odlično funkcioniše, uspevamo da se rasporedimo i da uzmemo po jedan ili dva slobodna dana, ali smo svi istog stava da bi otići sada na godišnji odmor bilo slično dezerterstvu. Bitno je da sve prođe i da kao društvo ponovo počnemo normalno da funkcionišemo, pa će biti mesta i za odmor – ističe sagovornica "Blica".

Situaciju opisuje kao krajnje ozbiljnu jer je u odnosu na mart i april primetan porast broja obolelih srednje životne dobi, a najviše je onih starih od 40 do 60 godina.

Nezahvalno je pričati o tome koliko traje oporavak jer to zavisi od mnogo faktora, a najviše od toga da li pacijent oboleo od Kovida ima nekih pridruženih bolesti. S obzirom na dosadašnja iskustva, možemo zaključiti da pacijenti brzo ulaze u odeljenje intenzivne nege, a sporo izlaze jer se Kovid pneumonija sporo povlači. Imali smo nedavno dva pacijenta srednje životne dobi koja su bila intubirana, a posle nešto više od nedelju dana su ekstubirana i prebačena na poluintenzivnu negu. Kod drugih to duže traje. Nekada samo buđenje sediranih pacijenata koji su bili na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji traje dan ili dva. Nakon toga se uključuju fizioterapeuti, fizijatri i drugi specijalisti koji pomažu pacijentima da se oporave jer su dugo ležali. Nama malo lakne kada ih prebacimo na poluintenzivno odeljenje jer to znači da nisu životno ugroženi, ali im i dalje sledi oporavak. Najlepši nam je trenutak kada nas pacijenti zovu da ih ispratimo prilikom otpusta. To je neprocenjivo –  priča doktorka Gocić Perić za "Blic".

Ona ističe da je veoma važno pridržavati se protivepidemijskih mera i prenosi izjave svojih pacijenata da je "maska mnogo jeftinija nego ležanje u bolnici".  

Dodaje da još uvek ne mogu da se naviknu na tempo rada, na priliv bolesnika i druge stvari koje je donela epidemija.

Iskrena da budem, u početku je bilo dosta teško jer nismo znali s čim se borimo jer je potpuno nov virus. Sada već na osnovu iskustva možemo da radimo, a i u toku su brojne studije i istraživanja koja nam ipak na neki način pomažu u borbi sa koronom, što nam recimo nije bilo dostupno na početku. Nažalost, mi i dalje ne znamo šta sve može da napravi ovaj virus čoveku. Ono što nas spasava jeste to da smo izuzetno uigran tim i da odlično funkcionišemo – kaže dr Nataša Gocić Perić za "Blic".

Oceni vest:
9
4

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan