Dom zdravlja počinje sa imunizacijom devojčica protiv HPV infekcije

Dom zdravlja počinje sa imunizacijom devojčica protiv HPV infekcije

Dom zdravlja "Novi Sad" počinje sa imunizacijom devojčica uzrasta od 12 do 14 godina protiv HPV infekcije vakcinama dobijenim u okviru projekta Gradske uprave za zdravstvo Novog Sada i Ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku. 

Kako saopštavaju iz te zdravstvene ustanove, imunizacija protiv HPV infekcije će se sprovoditi četvorovalentnom vakcinom (HPV4) koja sadrži četiri tipa virusa: 6, 11, 16 i 18. Vakcinacijom protiv ova četiri HPV tipa postiže se zaštita od najvećeg broja izazivača kondiloma/genitalnih bradavica (tipovi 6 i 11) i karcinoma grlića materice (tipovi 16 i 18).

Vakcinacija devojčica HPV4 vakcinom uzrasta od 12 do 14 godina sprovodiće se u Domu zdravlja "Novi Sad", a devojčica od 15 do 18 godina, davanjem tri doze vakcine, u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. 

Vakcinacija devojčica od 12 do 14 godina će se sprovoditi davanjem dve doze HPV4 vakcine sa minimalnim razmakom od šest meseci.

Planirano je da se prioritetno vakciniše 750 devojčica uzrasta od 12 do 14 godina, kojima će se aplikovati 1.500 doza vakcine. 

Vakcinacija će se sprovoditi uz dobrovoljni, pisani, pristanak roditelja/staratelja i popunjavanje Obrasca 3 (Saglasnost za sprovođenje preporučene imunizacije) od strane izabranog lekara i roditelja. Podaci o sprovedenoj imunizaciji će se unositi u karton deteta (elektronski i štampani), navode u Domu zdravlja.

One devojčice koje su zainteresovane, tj. njihovi roditelji, treba da se jave svom izabranom pedijatru i dogovore se o terminu vakcinacije i lekarskog pregleda, kaže se na kraju saopštenja. 

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • dr

  pre 1351 dan i 12 sati

  Ovo je zaista sjajna vest. Nadam se da ce se i u buduce vakcine dobijati i da roditelji nece morati kupovati. Infekcija humanim papiloma virusom je najrasprostranjenija polno prenosiva bolest. Smatra se da skoro svi tokom zivota budu inficirani u nekom momentu. Nema simptoma pa neko i ne zna da je inficiran, a dokazano je da nekoliko tipova ovog virusa izazivaju karcinom grlica materice, penisa, anusa. Ovo je jedini karcinom koji se moze prevenirati. Papa testom se karcinom grlica moze otkriti u ranom stadijumu, a na ovaj nacin se potpuno prevenira nastanak promena na grlicu i karcinoma. Vakcina se primenjuje dugo vrlo uspesno kod oba pola, u velikom broju zemalja u svetu tako da je ovo vrlo znacajno za mlade.

  Oceni komentar:
  0
  1