DOM ZDRAVLJA: Podrška dojenju kroz primarni nivo zdravstvene zaštite

DOM ZDRAVLJA: Podrška dojenju kroz primarni nivo zdravstvene zaštite

U Domu zdravlja "Novi Sad" realizuje se projekat "Podrška dojenju kroz primarni nivo zdravstvene zaštite".

U utorak, 15. oktobra, održane su dve radionice koje su okupile 50 zdravstvenih radnika iz Službe za zdravstvenu zaštitu dece, polivalentne Patronažne službe i Službe za zdravstvenu zaštitu žena. Sledeći susret je zakazan za 17. oktobar sa početkom u 12 časova. 

Podrška dojenju se realizuje kroz sva tri nivoa zdravstvene zaštite, ali otpočinje i završava se kroz primarni nivo zdravstvene zaštite. Budući roditelji su još tokom trudnoće usmereni na tim izabranog ginekologa, Školu za trudnice i savetovalište za trudnoću gde formiraju stav o načinu hranjenja deteta kada se rodi. Po izlasku iz porodilišta brigu i nadzor nad porodicom preuzimaju patronažne sestre i tim izabranog pedijatra. Od izuzetne je važnosti da svi zdravstveni radnici u lancu podrške imaju savremena saznanja u vezi sa dojenjem kako bi zajedno slali nedvosmislenu, ujednačenu poruku o praksama koje doprinose i podržavaju razvoj laktacije. Jedan od najvažnijih (ako ne i najvažniji) princip rada zdravstvenih radnika je da prvenstveno ne naškode, ali da bi to bilo moguće moraju da imaju saznanja o savremenim stručnim stavovima u vezi sa dojenje.


Paralelno sa tim, u Domu zdravlja "Novi Sad"  nastavljaju realizaciju projekta "Majčino mleko najbolja hrana" koji traje već pet godina. Projekat obuhvata održavanje radionica u prigradskim naseljima za buduće majke i očeve ili sve one osobe koje žele da steknu dodatna znanja u vezi sa dojenjem.

Raspored radionica

U četvrtak, 17. oktobra, radionica će se održati u Mesnoj zajednici Petrovaradin (ulica Čajkovskog 1a) a u utorak, 22. oktobra, u Domu penzionera Begeč (Branka Radičevića). Slede radionice u Mesnoj zajednici Bukovac (Кarađorđeva 109), 24. oktobra i u Mesnoj zajednici Futog (Cara Lazara 42), 29.oktobra. Sve radionice počinju u 9.30 časova. 


Dojenje je mnogo više od hranjenja. Majčino mleko ima neprocenjivu vrednost za sveobuhvatni razvoj, jer sadrži sve što je potrebno za fizički, psihički, socijalni, emocionalni i saznajni razvoj, razvoj svih čula (vid, miris, sluh, dodir, ukus) i inteligencije (govora i jezika) i štiti od mnogih infekcija i alergija, a kod odojčadi smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti. Veoma je važno da se, tokom boravka u porodilištu, majka i novorođenče ne razdvajaju, jer majka tada može podojiti dete čim se ono probudi. Primena anestezije tokom porođaja (opšta ili epiduralna) ne predstavlja prepreku za rani početak dojenja.

Prednosti dojenja za majku su mnogostruke: pomaže uspostavljanju emocionalne veze sa detetom, smanjuje rizik od postporođajne depresije, smanjuje krvarenje posle porođaja i rizik od pojave anemije, doprinosi normalizaciji telesne mase, a dugoročni efekti su smanjivanje rizika od pojave osteoporoze i pojave malignih oboljenja dojke i jajnika. Dojenje doprinosi skladnijim porodičnim odnosima, rasterećuje porodični budžet, štedi vreme, navodi se u saopštenju iz novosadskog Doma zdravlja.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan