DOM ZDRAVLJA: Prehlade najrasprostranjenije među mladima

DOM ZDRAVLJA: Prehlade najrasprostranjenije među mladima

Zimski dani donose praznike i dobro raspoloženje, ali se istovremeno veliki deo populacije bori s raznim virozama, prehladama i gripom, koji to remete.

Kako je za "Dnevnik" izjavila prim. Dr Tatjana Egić, načelnica Službe opšte medicine Doma zdravlja "Novi Sad", broj pacijenata koji im se javljaju je u granicama uobičajenim za ovaj period godine.

- Po podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, od 13. decembra do sada su registrovana tri pacijenta obolela od gripa, uzrasta od 14, 64 i 81 godine – kaže Tatjana Egić za ovaj novosadski dnevni list.

- Najviše oboljenja sličnih gripu registruje se u uzrastu od 15 do 29 godina. U ovom periodu godine dominiraju akutne respiratorne infekcije, odnosno prehlade, koje može izazvati više od 200 vrsta virusa, a najzastupljenije su među najmlađom populacijom. Prošle nedelje, 14. decembra, Dom zdravlja je dobio 180 novih doza vakcina, a njihova isporuka zavisi od količina raspoloživih u Institutu za javno zdravlje Vojvodine – dodaje ona. 

Po rečima sagovornice "Dnevnika", prehlada i grip spadaju u grupu kapljičnih infekcija. Obolela osoba tokom kašljanja, kijanja ili govora izbacuje u svoju okolinu sitne kapljice, koje sadrže uzročnike oboljenja, a one se dalje prenose vazduhom i dospevaju do drugih osoba koje ih udisanjem unose u organizam. Na taj način se bolest prenosi na zdrave osobe, ali to nije jedini način zaraze. Zdrava osoba se može zaraziti i dotičući inficirane površine i prenoseći ih u svoj nos i usta.

- Prehlada se veoma brzo širi, uobičajeno traje oko nedelju dana, ukoliko se ne iskomplikuje bakterijskom infekcijom. Obično počinje postepeno, odlikuje se normalnom ili blago povišenom temperaturom, začepljenjem ili curenjem nosa, kijanjem. Glavobolja, bolovi u grlu i kašalj se takođe mogu javiti, ali su blažeg intenziteta u odnosu na grip. Sezonski grip izaziva virus influence i nastaje naglo, uvek je praćen visokom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, osećajem umora i iscrpljenosti, kao i suvim, neugodnim kašljem. Za razliku od prehlade, začepljenost nosa i kijanje se kod gripa ređe javljaju –  rekla je za "Dnevnik" Tatjana Egić.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan