Dom zdravlja u sredu obeležava Svetski dan borbe protiv raka dojke

Dom zdravlja u sredu obeležava Svetski dan borbe protiv raka dojke

Obeležavajući Svetski dan borbe protiv raka dojke, Dom zdravlja "Novi Sad" u saradnji sa PD "Železničar", Preventivnim centrom i Asocijacijom za unapređenje zdravlja organizuje akciju "Šetnjom protiv raka dojki".

Start je planiran u sredu, 24. oktobra, između 8.30 i 9 sati na Paragovu, a svi učesnici šetnje imaće roze mašnice, simbol borbe protiv raka dojke.

Od 19 sati istog dana, u Visokoj strukovnoj školi za vaspitače, u Ulici Petra Drapšina broj 8, održava se tribina pod naslovom “Život bez raka”.

Prema aktuelnim podacima Instituta za zaštitu zdravlja Srbije “Dr Milan Jovanović- Batut” i Instituta za javno zdravlje Vojvodine i dalje je alarmantno veliki procenat obolelih žena od karcinoma dojke. Godišnje se registruje oko 3.000 novoobolelih, sa smrtnim ishodom od 18,9 odsto.

Aktuelna evidencija Doma zdravlja "Novi Sad" beleži oko 2.000 novoobolelih od karcinoma, od čega je 50,8 odsto žena, a svaka treća sa karcinomom dojke.

Zahvaljujući nacionalnom skrining programu za rano otkrivanje raka dojke i angažmanu zaposlenih u Domu zdravlja “Novi Sad”, statistika kaže da je svaka osma žena, od ukupnog broja pregledanih u Srbiji, pregledana u Domu zdravlja "Novi Sad".

- Insistirajući na zdravlju građana novosadski Dom zdravlja obavio je, u proseku, pet puta više preventivnih pregleda od ostalih domova zdravlja u zemlji. Svakodnevnim aktivnostima Dom zdravlja “Novi Sad” podstiče žene da redovno obavljaju samopreglede, ali i da se redovno javljaju na preventivne preglede, posebno ukoliko uoče bilo kakvu promenu u strukturi dojke. Zdrav stil života, ispravno ishrana, redovna fizička aktivnost I svođenje stresa na minimum osnovni su preduslovi za zdrav i dug život - istaknuto je u saopštenju Doma zdravlja "Novi Sad".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan