DOMAĆA KUHINJA: Evo koliko košta dnevni meni u novosadskim restoranima

DOMAĆA KUHINJA: Evo koliko košta dnevni meni u novosadskim restoranima

U poslednjih nekoliko godina gastronomska ponuda u Novom Sadu drastično se povećala, posebno kad je reč o hrani pristupačnoj džepu većine naših sugrađana.


A kada se iz dana u dan jedu kifle, sendviči, kroasani ili pica, nema osobe koja se s vremena na vreme ne uželi i malo “finije”, odnosno domaće kuhinje.

Upravo zbog toga smo – za sve studente, samce, ali i Novosađane koji ne vole da kuvaju – odlučili da obiđemo nekoliko gradskih restorana koji na svom meniju nude kuvanu, odnosno domaću kuhinju po vrlo prihvatljivim cenama, ali i u velikim količinama, naravno.

I zaista, svaka od tih kafanica miriše na domaću hranu i nema osobe koja, kada uđe u restoran, u istom trenutku ne ogladni.


Jedan od gradskih lokala koji nudi jela sa roštilja, ali ima i dnevni meni koji se svakodnevno menja, jeste ugostiteljska radnja “Kod Šervala”. U njoj rade ljubazna majka i sin, a kako nam Zorica Šerval kaže, svaki dan imaju drugu vrstu jela na meniju. U ponudi je danas bio pasulj po ceni od 150 dinara, kao I juneći gulaš po ceni od 270 dinara. Za Novosađane koji ne vole meso u svojim obrocima, našao se i grašak sa pireom, a za njega ljubitelji povrća treba da izdvoje svega 250 dinara. Zorica je mislila I na ljude koji poste, te se na današnjem jelovniku našla i riblja čorba po ceni od 170 dinara za porciju.


- Sada su praznici pa je manja gužva, inače dolaze nam bukvalno svi. Službenici iz obližnjih preduzeća, zatim imamo puno studenata koji ručaju kod nas za sitne pare, jer, kako kažu, hrana je u menzama neukusna. Dolaze nam i učenici koji ne žele da jedu po pekarama i hamburgerijama, a interesantno je da su nam redovni gosti i Slovenci koji dolaze na pasulj i sarmu kad god dođu u Novi Sad –
navodi Zorica i ističe da su sad malo smanjili ponudu, ali čim prođu praznici vraćaju uobičajenih sedam do osam jela na meni.


Od naše sagovornice saznajemo da se na njihovom jelovniku najčešće nađu supe, čorbe, variva i meso, pasulj, sarma i gulaši, a ono što se svaki dan traži jeste upravo pasulj, jer njega naši sugrađani najviše vole. Ovde je najveća gužva između 14 i 15 sati, kada se uglavnom sva skuvana hrana koja je na meniju proda. Ipak, za one koji ne haju previše za gulaš ili pasulj, ceo dan mogu da se naruče ćevapi i ostala jela sa roštilja.


Još jedan novosadski restoran, poznat kako starijim, tako i mlađim sugrađanima, jeste čuveni “Forum”, koji je tokom godina menjao vlasnike, ali je kvalitet usluga i hrane ostao isti, ako ne i bolji. Miloš Ćuruvija, jedan od sadašnjih vlasnika, kaže za naš portal da je sa prijateljima preuzeo restoran u oktobru i da se od tada trude da povećaju broj kuvanih jela koja će se naći na meniju, kao i da poboljšaju kvalitet usluga.

- Bazirali smo se na domaću, vojvođansku kuhinju, kao i na retke mađarske specijalitete. Dnevni meni smo zasnovali na sezonskim stvarima, tako da Novosađani uvek mogu da dobiju kvalitetnu hranu. Recimo, osim pasulja koji nam najbolje ide, uvek imamo supicu, a danas je na meniju, pored supice, i španat sa pilećim mesom. Cena dnevnog menija je 350 dinara, što za današnje vreme nije mnogo. Takođe, imamo i posna jela, jer mnogi sugrađani trenutno poste – kaže Miloš i dodaje da imaju i kućnu dostavu dnevnog menija.


U restoranu “Fontana” takođe može da se nađe širok asortiman jela i pića koji zadovoljava i najprobirljivije goste, a dnevni meni služi se po ceni od 390 dinara. Solidan izbor kuvanih domaćih jela Novosađani mogu pronaći i na jelovniku pivnice “Gusan” u Zmaj Jovinoj ulici. 

Naravno, ukoliko smatrate da smo u ovom tekstu izostavili vaš omiljeni restoran sa ponudom baziranom na dnevnom meniju, budite slobodni da nas dopunite u komentarima.


Tekst:
Ljiljana Natošević Milovanović
Foto: Aleksandar Jovanović, Stevan Gojkov

Oceni vest:
21
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • debeli

    pre 2258 dana i 16 sati

    samo jedan je forum...mogu se menjati vlasnici ali ime i kvalitet su uvek prisutni.cijena - sitnica!

    Oceni komentar:
    2
    10