"DOSTA JE BILO": MUP za četiri godine izdao preko 40.000 potvrda o nameri za azil u Srbiji

"DOSTA JE BILO": MUP za četiri godine izdao preko 40.000 potvrda o nameri za azil u Srbiji

Ministarstvo Unutrašnjih Poslova je konačno, nakon dve godine čekanja, delimično odgovorilo na pitanje tada narodnih poslanika "Dosta je bilo" i dostavilo broj migranata koji su izrazili nameru da traže azil u Republici Srbiji, saopšteno je iz tog političkog pokreta.

Prema dopisu MUP-a, u periodu od četiri godine, od januara 2016. do decembra 2019. godine, tačno je 40.349 lica koja su izrazila nameru da podnesu zahtev za azil u Republici Srbiji. U istom periodu odobreno je 114 zahteva za azil.

Kako se navodi u saopštenju DJB, zemlje porekla iz kojih je najviše lica koja su izrazila nameru da podnesu zahtev za azil u Republici Srbiji su:

• Avganistan 14.532
• Pakistan 6.687
• Irak 6.239
• Sirija 5.101
• Iran 2.738
• Bangladeš 1.171
• Alžir 526
• Maroko 422

Kako dodaju u DJB, ministarstvo još uvek nije odgovorilo na pitanje koliko migranata je u Srbiji izrazilo nameru da traži azil u drugim državama, kao što su Nemačka, Austrija itd. U saopštenju se podseća i da je Ministar unutrašnjih poslova još 2017. godine kazao da je broj migranata kojima je Republika Srbija izdala potvrdu o njihovoj nameri da traže azil u Nemačkoj, Austriji i drugim zemljama EU bio oko 617.000.

– Nezvanične informacije su da je do danas taj broj premašio milion. Ova potvrda je važna zato što se na osnovu nje Srbija deklarisala kao "zemlja prvog ulaska" tako da će u slučaju vraćanja migranata iz Nemačke i Austrije oni biti vraćeni u Srbiju. Srbija je potpisala i sporazume sa Nemačkom i Austrijom o vraćanju migranata u Srbiju koji se kriju od javnosti. Srbija je jedina zemlja na Balkanskoj ruti migranata koja je pristala da izdaje ovakve potvrde. Ovo je jedan od razloga zašto Berlin, a samim tim i EU, u potpunosti podržavaju vlast u Srbiji i kažu da "Srbija ide u dobrom pravcu" – kaže se na kraju saopštenja iz pokreta "Dosta je bilo". 

Oceni vest:
2
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ne šalim se

  pre 1136 dana i 13 sati

  Valjalo bi da i mi rođeni ovde uzmemo te potvrde. Valjaće nam, za kasnije...
  Po međunarodnom pravu, svaka kasnije vlast, čija god bila, mora da poštuje prethodno izdate potvrde...
  S obzirom da se sadašnje stanovništvo grabi za pasoše raznih okolnih zemalja, ne bi bilo zgoreg imati i ovu potvrdu. Garantuje nam ostanak, u slučaju WW3.
  Naravno, naš MUP će naći razlog da pruži otpor.
  Osnosno, svi će drugi moći dobiti potvrdu azila, a time i ostanka na ovom prostoru - osim nas čija je zemlja.

  Oceni komentar:
  0
  4