DOSTA JE BILO: Nestajanje Srpske Atine

DOSTA JE BILO: Nestajanje Srpske Atine

Gradski odbor Pokreta "Dosta je bilo" (DJB) smatra da su dugo očekivani Generalni urbanistički plan (GUP) Novog Sada, kao i prva (od tri najavljene) javne rasprave o predloženom planu pokazale, "po ko zna koji put, ko smo, šta smo, kakvi smo postali i dokle nas je dovela aktuelna gradska vlast".

Sa jedne strane, svemoćni predstavnici režima. Nedodirljivi, gluvi i slepi za svaku vrstu drugačijeg mišljenja, bez želje da saslušaju a još manje da uvaže kritiku. Gordi, silni, gospodari svega i svakoga. Sa druge strane, građani (pojedinci ili manje organizovane grupe). Nemoćni, nezadovoljni, svesni da argumenti ne vrede ništa pred silom, ogorčeni zbog činjenice da učestvuju u igrokazu sa unapred poznatim ishodom ali dovoljno dostojanstveni i hrabri da ipak pokušaju – konstatuju u pokretu "Dosta je bilo".

Između njih, i oko njih, smatraju, "grad koji sve manje liči na sebe".

FOTO PRIČA: Podbara postala neprepoznatljiva


Neko ko je iz Novog Sada otišao pre 10 ili 15 godina, danas ne bi prepoznao gotovo ništa. Ne samo u fizičkom smislu – zgrade, objekti, ulice… Ne bi prepoznao ljude koji idu ulicama, ne bi prepoznao duh, atmosferu… – piše u saopštenju DJB-a.

S druge strane, dodaju, "neko ko je došao u Novi Sad u poslednjih 10 ili 15 godina, sigurno ne oseća tu vrstu konfuzije. To je potpuno normalno i nije ni za kakvu osudu ili kritiku".

Ipak, gotovo je sigurno da taj deo naših sugrađana ne razume šta je to u Novom Sadu zbog čega je zaradio nadimak "Srpska Atina" i na šta su to Novosađani toliko ponosni – smatraju u DJB i dodaju: 

Zato što razloga za taj nadimak i tu vrstu ponosa više nema. Nestali su.

Gradski odbor Pokreta smatra da smo te razloge prodali "onda kada smo rešili da prodamo istoriju Grada, da srušimo sve staro da bi se izgradilo nešto novo".


Prodajemo ih i danas, kada farbamo fasade, podižemo spomenike onima koji ih nisu dostojni a iz izloga gotovo svake ulice u Gradu nam se smeška poznato lice pa smo sličniji azijskim neko helenskoj prestonici. Prodavaćemo ga, po predlogu GUP-a, i u godinama koje dolaze jer će još jedan, značajan, deo identiteta Grada biti zamenjen nečim novim, blještavim – zaključuju u novosadskom odboru pokreta "Dosta je bilo".

"NEĆE PROĆI": Tender za spomenik prošao iz 3. puta, antifašisti organizuju akciju


Oni dodaju da će Novi Sad opstati, "jer je i teže preživeo. Ali, Srpska Atina se, nažalost, ubrzano seli u sećanja".

Smatraju da vlast pita građane samo na dan glasanja, a čak i tada "vrlo sugestivno". Između izbora, samo koliko mora i radi ispunjenja "nekakve forme".

A Atina je, ne zaboravimo, i kolevka demokratije – podsećaju.

Iako Pokret "Dosta je bilo" nema iluzija u pogledu budućih poteza vlasti, kako navode, u potpunosti podržavaju sve primedbe i sugestije koje će na predlog GUP-a dati sve strukovne organizacije, grupe građana i pojedinci jer nemaju dilemu "da oni mnogo više vode računa o zaštiti opšteg interesa i poboljšanju uslova života u Novom Sadu nego što to čine oni čiji je to posao".

Vlast pozivamo da o predlogu GUP-a raspišu fer referendum, ako smeju – zaključuje DJB u svom saopštenju.

Oceni vest:
14
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • bolesnso

    pre 828 dana i 6 sati

    Ovi uslovi u kojima će ljudi živetu su nehumani!! Ja stvarno ne razumem ko želi da živi tako da mu komšija gleda u tanjir

    Oceni komentar:
    0
    2