DR GOJKOVIĆ: Brzi testovi nisu za kućnu već za profesionalnu upotrebu

DR GOJKOVIĆ: Brzi testovi nisu za kućnu već za profesionalnu upotrebu

Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković izjavio je na konferenciji za štampu da je na sednici kriznog štaba analizirana trenutna situaciju i da se nastavlja sa primenom dosadašnjih mera.

Novost je da od 20. decembra biti obavezan PCR test – naveo je Gojković, a preneo "Blic".

On je naveo da je predlog da će od ponedeljka biti moguće da ustanove kulture – pozorišta, bioskopi galerije i muzeji rade po produženom radnom vremenu do 20 ili 21 sat, pošto, kako kaže, sa epidemiološke strane, ako se sprovode mere, u njima najmanje dolazi do zaražavanja.

Inspekcije na terenu zbog brzih testova: došlo je do propusta

Nadležne inspekcije su na terenu od jutros kada je reč o atigenskim testovima u apotekama budući da je, kako kaže došlo do propusta.

Ja molim građane koji su nabavili antigenske testove da to sami ne uzimaju, da ne uzorkuju sami bris. To mora da uradi stručno lice. To, em može da uzrokuje da se dobije lažno pozitivan ili negativan nalaz, em može da se samopovredi – kazao je Gojković i dodao da to nije za pojedinačno uzimanje.

Kako piše "Blic", on je objasnio da je problematično odlaganje tog testa, "pošto je to infektivni otpad koji zahteva posebno skladištenje i odlaganje. Ovo je namenjeno za privatne domove zdravlja i bolnice".

To je danas saopštila i Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) naglašavajući da su "svi testovi namenjeni za dijagnostiku bolesti Kovid-19", pa i brzi antigen testovi, koje je registrovala Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, proizvodi sa "CE" znakom i namenjeni su isključivo za profesionalnu upotrebu.

Prve vakcine 

Govoreći o lajt verziji vakcine iz Rusije, Gojković je podsetio da je ALIMS dala dozvolu za uvoz Fajzerove vakcine.

Mi očekujemo da prvi kontigent stigne tokom sledeće nedelje gde će biti podvrgnut ispitivanju u nacionalnoj laboratoriji i nakon toga ćemo moći vakcinu da ponudimo svim građanima Srbije – kazao je on i dodao da ALIMS vrši procenu Sputnjik V vakcine.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Shin Sekai

    pre 1196 dana i 11 sati

    Samo u Srbiji: "Ups, slucajno smo organizovali prodaju testova u apotekama"

    Oceni komentar:
    0
    4
  • Sram te bilo, Gojkoviću!

    pre 1195 dana i 22 sata

    Stičem utisak da se boje, da će narod samotestoranjem ustanoviti neke istine koje nisu u "Dnevniku" RTS. I ostalim "nezavisnim" medijima.
    A u pravu ste. Ono što je namenjeno institucijama, obično slučajno završi u apotekama na ručnoj prodaji. Oće to, mnogo smo neorganizovani.
    Počeli smo da branimo ljudima da svojom voljom nešto urade.
    Ono što je u svetu normalno, u Srbiji brane.
    Još malo pa će i da prete. Kaznama , svakom ko se usudi da se samostalno testira.
    Jer, bolje je ulicama bolestan hodati i širiti zarazu.
    Mislim, politički.

    Oceni komentar:
    1
    5
  • Garac

    pre 1177 dana i 20 sati

    Gojkovicu, pa gde ces se vratiti kad te budu smenili sa funkcije u pokrajinskoj zgradi? Prica se po NS da ti je Igor vec nasao zamenu. Pozdrav od tvog drugara Djoke pčelara iz Sremskih Karlovca.

    Oceni komentar:
    0
    0