Dr Gojković: U Novom Sadu na dnevnom nivou preko 80 građana pozitivno na korona virus

Dr Gojković: U Novom Sadu na dnevnom nivou preko 80 građana pozitivno na korona virus

Pokrajinski sekretar za zdravstvo, Zoran Gojković, apelovao je danas na građane da se "dozovu pameti" jer u Srbiji nema dovoljno lekara da svima pruže pomoć, javlja "Blic".

Kako kaže, "zdravstveni sistem je prenapregnut, blago rečeno", a kapaciteti su popunjeni skoro do maksimuma.

Svakog dana pokušavamo da, dodatnim kapacitetima, primimo sve pacijente, ali morate da shvatite da tome ima kraja. Ne možemo da pravimo bolnice za jedan dan i niko nema toliko lekara koji mogu u kontinuitetu toliko da rade kao naši lekari koji su opterećeni do maksimuma. Oni imaju svoje strahove i porodice. Najteže je svima njima kad upućuju apele da se ljudi dozovu pameti, jer neće biti dovoljno lekara da vam pruže adekvatnu pomoć – istakao je Pokrajinski sekretar, a prenosi "Blic".

On je dodao da se zdravstveni radnici maksimalo trude, te da ovo nisu laki pacijenti, i da im je potreban 24-časovni nadzor, a leka nema.

 Mi vam se obraćamo u njihovo ime – morate nam svima pomoći da bi zdravstveni sistem izdržao. Mi možemo otvarati hiljadu Arena, sajmova, ali nema tu ko više da leči. Jedina šansa nam je preventiva, prevencija i da svi poštujemo šta struka traži. Po svim proračunima u 7 do 10 dana bi ova uzlazna linija počela da pada – istakao je Gojković.

Članovi kriznog štaba su napomenuli da se prosek obolelih se pomera prema osobama mlađe životne dobi jer imaju više kontakata i manje poštuju protivepidemijske mere...

Na pitanje da li su protesti koji su se odigravali u više gradova Srbije prošle sedmice uticali na porast broja obolelih, Pokrajinski sekretar je kazao da se na primeru Novog Sada to već oseti i da se u našem gradu od juče beleži preko 80 slučajeva dnevno građana pozitivnih na korona virus, dok ih je prošle nedelje bilo između 50 i 60. 

Gojković navodi da je opasno jer su trenutno većina zaraženih mlađe osobe koje ostvaruju kontakt i sa starijima te bi moglo da dođe do prenošenja korona virusa među starijom i osetljivijom populacijom.  Kako kaže, slična situacija je i u Beogradu.

Krajnje je vreme da shvatimo da ovo mora biti borba društva u celini, i mladih i starijih, jer bolest ne bira. Nažalost, sve je više i mladih koji završe na respiratoru i tragično završe svoj život i to nam je još jedna opomena da se moramo maksimalno uozbiljiti – kazao je on i apelovao na građane da se pridržavaju svih preventivnih mera.  

Dr Kisić Tepavčević se nadovezala na to i rekla da treba imati u vidu da su svi hospitalizovani sa lakšom ili težom pneumonijom, i da ih u ovom trentuku ima 4.667.

Izvori: "Blic" i Moj Novi Sad

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Iznogud

  pre 460 dana i 12 sati

  Nas samo batina i veliko lupanje po dzepu može dozvati pameti...nažalost..

  Oceni komentar:
  2
  4
 • Perica

  pre 460 dana i 18 minuta

  Pojavili su se zaraženi komarci, za sada samo virusom Zapadnog Nila.
  Procenjeno je da 80% zaraženih ima blage simptome, a 20% teške, a oporavak traje nekoliko meseci.
  Pretpostavljamda zbog ovih komaraca treba narodu uvesti policijski čas, i opaliti ga po džepu jer ne nosi maske?
  Ne bih tipovao da je 100% sadašnjeg punjenja kovid bolnica izazvano isključivo prenošenjem zaraze sa čoveka na čoveka.
  Jednostavno zato, jer se navike naroda nisu ništa posebno menjale.
  Po meni, narod je oprezniji nego u martu i aprilu.
  Ali, s obzirom da znamo koliko je i kakvo angažovanje naših istražnih službi i policije,
  nećemo nikada ni saznati, kako se još može širiti zaraza, ako se to hoće.

  Oceni komentar:
  1
  3