Dr Janković: Za sada neće biti vakcinacije dece

Dr Janković: Za sada neće biti vakcinacije dece

Danas, 24. decembra, u Srbiji je počela vakcinacija prioritetnih grupa građana protiv korona virusa i to, "Fajzerovom" vakcinom koja je prva, u maloj količini, pristigla u našu zemlju.

Imunolog dr Srđa Janković objasnio je ko ne sme da primi postojeće vakcine protiv korona virusa, i zašto su među njima i deca.

S obzirom da je ovo nova bolest i nove vakcine, nije bilo vremena da se one ispitaju u populaciji dece gde su vrlo stroge etičke i metodološke norme ispitivanja i za sada neće biti vakcinacije dece, pogotovo što ona ređe obolevaju. Štitićemo ih kao i do sada preventivnim merama. Kada bude kolektivni imunitet počeo da se stvara, na taj način će i deca biti zaštićena – rekao je dr Janković za TV Prva.

Kako je objasnio, potrebno je da se urade ispitivanja na određenoj populaciji da bi mogle da se registruju za tu populaciju, u ovom slučaju decu.

 "Fajzer"/"Bajontek" vakcina, pošto nije živa vakcina, njene kontraindikacije obuhvataju samo preosetljivost na komponente vakcine i iz predostrožnosti se neće davati ljudima koji su skloni težim alergijskim reakcijama, a da pritom ne znamo tačno na koji alergen. Moraju biti zdravi, svako akutno oboljenje i pogoršanje hronične bolesti je privremena kontraindikacija. To znači da ne mogu u tom trenutku da se vakcinišu, ali to ne znači da neće moći kad im se stanje pogorša. Za žive vakcine kao što je "Sputnik V" i "AstraZeneka" važeće kontraindikacije su da osobe sa značajnije oslabljenim imunskim sistemom ne treba da se vakcinišu   istakao je imunolog, a prenele "Večernje novosti".

Inače, zaštita koju vakcina pruža nije trenutna jer ona treba da pokrene naš imunski odgovor. Naš organizam nas štiti, objašnjava, a vakcina daje informaciju od čega treba da nas štiti. Već sedmi dan od davanja druge doze trebalo bi da imamo solidnu zaštitu, a između dve doze postepeno se stvara zaštita.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan