Dr Radovanović: Poslao bih svoje dete u školu, ali ne i kod babe i dede

Dr Radovanović: Poslao bih svoje dete u školu, ali ne i kod babe i dede

Deset dana pred početak još jedne neuobičajene školske godine roditelji su u dilemi koji model nastave da prihvate za svoje dete – da li da ide u školu ili ostane kod kuće i prati onlajn nastavu.

Iskusni epidemiolog Zoran Radovanović kazao je za televiziju Nova da bi poslao dete u školu.

– Jedino ga ne bih slao kod dede i babe, ograničio bih kontakt sa trećom generacijom – oprezan je  Radovanović.

On kaže da bi se prilikom određivanja mera trebalo rukovoditi epidemiološkom situacijom i voditi računa o tome da se podaci i rasprostranjenost zaraze prate na lokalnom nivou.

Treba postupati prema situaciji. Ako je, na primer, u Bujanovcu kritično, onda tamo treba preduzeti mere. Moraju stvari da se rešavaju na lokalu – objašnjava epidemiolog za televiziju Nova.

Tiodorović: Šta ako se pojavi korona u razredu

Nastava u školama se neće prekidati ukoliko jedan učenik u razredu dobije koronu, mada će u tom slučaju ostatak razreda biti testiran, ali neće biti izolovan, već će nastaviti rad, rekao je Radovanovićev kolega, epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Prema njegovim rečima, ukoliko se u porodici nekog đaka pojavi korona, on neće dolaziti u školu, bez obzira da li je i sam zaražen, rekao je Tiodorović za "Blic". Kako je objasnio, đak će biti udaljen iz razreda sve dok se oboleli iz njegove porodice ne izleči i dok se ne utvrdi da i dete nije zaraženo.

Dr Radovanović smatra da sve mere, pa i ove koje je najavio Tiodorović, treba da zavise od toga kolika je učestalost bolesti u zajednici. Problem je, tvrdi on, upravo to što te podatke ne znamo i što se oni od nas kriju.

Ako nije intenzivna transmisija ima logike da se ne šalje celo odeljenje u karantin i da bude ovako kako je najavljeno. Sve zavisi od epidemiološke situacije i verovatnoće prenosa. Život mora da ide dalje, pa ako  nije izuzetno opasno, onda se, ipak, ide na blaže mere, a ako je kritično mora da se nastupi energičnije – kaže Radovanović.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan