Dr Srbiša Milićević, ginekolog: Bakterijske vaginoze se uspešno leče probioticima

Dr Srbiša Milićević, ginekolog: Bakterijske vaginoze se uspešno leče probioticima

U reproduktivnom zdravlju značajan problem predstavljaju bakterijske vaginoze, u narodu poznate kao belo pranje, koje, pored toga što daju neprijatne simptome, mogu predstavljati i potencijalnu opasnost. One se danas uspešno leče oralnim probioticima, a na ovu temu, kao i druge aktuelne razgovarali smo sa novosadskim ginekologom, dr Srbišom Milićevićem.

Dr Srbiša Milićević je specijalista ginekologije i akušerstva, kojeg veliki broj Novosađanki zna iz Domova zdravlja Bulevar i Liman, gde je godinama radio. Sada je zaposlen u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika "ST Medicina", gde ima mogućnost da dijagnostiku obavlja najsavremenijim aparatima.


Šta znači kada kažemo da je sada era lečenja urogenitlnim probioticima?

– Bakterijske vaginoze se uspešno leče probioticima. Era probiotika tek sada nastupa, a mi u ginekologiji imamo već velik broj preparata iz ove grupe koji se stavljaju ili vaginalno ili su u obliku kapsula koje se piju. Za većinu pacijentkinja je komfornije da probiotik piju. Da bismo postigli željeni efekat kod probiotika koji se piju potrebno je od četiri do šest nedjelja i to je terapija kojom pokušavamo da normalizujemo uobičajenu vaginalnu floru kod žene, kada je narušen idealan odnos između bakterija i mikroorganizama, gde će se uvek desiti određene tegobe, zbog kojih žene najčešće i dolaze kod nas. To je tzv. belo pranje ili bakterijska vaginoza, a najčešći simptom na koji se žale je pojačan sekret, koji nekada bude i neprijatnog mirisa. To nije seksualno prenosiva bolest i ne znamo tačan uzročnik, ali kod nekih žena ume da bude zaista uporno i da traje duži vremenski period. Klinički rezultati ovakvog načina lečenja su se pokazali izuzetno dobrim.


Sem neprijatnosti, bakterijske vaginoze mogu da stvore i problem kod vantelesne oplodnje?

– Pokazalo se da postoji manja šansa da embriotransfer ne uspe ukoliko pacijentkinja ima bakterijsku vaginozu i zato je neophodno uraditi tu vrstu brisa. Dešava se da tu nedostaje laktobacil, a umesto njega dominira bakterija, koja uzrokuje tegobe.


Ukoliko vaginalna flora nije idealna, to može doneti problem i kod porođaja?

– Najverovatnije je da prevremeni porođaj nastaje usled neke od infekcija u vagini, a tada postoji i veća mogućnost od komplikacija. Zato se probiotici preventivno daju već u toku trudnoće, od 14. nedelje i pokazalo se da je broj prevremenih porođaja i spontanih pobačaja manji ukoliko je žena pod probiotskom terapijom.


U kojoj životnoj dobi se javlja najveći broj žena sa bakterijskom vaginozom?

– U pitanju su sve uzrasne kategorije, od adolesentkinja, pa do žena u menopauzi.


Pored ovog, koji su još česti ginekološki problemi pacijentkinja?

– Ono zbog čega najčešće dolaze u ambulantu su poremećaji menstrualnog ciklusa. Na neregularnost ciklusa utiču sve žlezde sa unutrašnjim lučenjem, od hipofize, preko štitne žlezde, sve do pankreasa. U vremenu u kojem živimo, ovi poremećaji se dešavaju i zbog većeg unosa industrijski prerađene hrane, a kod žena sa insulinskom rezistencijom se javljaju praktično kao posledica hrane koju unose. Insulin je taj koji remeti ovulaciju, jer on na nivou jajnika povećava lučenje testosterona.


Dijagnostika danas omogućava tačno određivanje uzroka poremećaja menstruacionog ciklusa?

– Tako je. Zato se prvo uradi ginekološki pregled, zatim ultrazvuk, a onda i hormonalni status. To se radi kod svih žena u reproduktivnom periodu, a koje imaju neredovne cikluse koji traju. U odnosu na uzrok, potpuno je različit terapijski pristup rešavanja problema. Ukoliko žena ima insulinsku rezistenciju, koju uočavamo kod izuzetno velikog broja žena, to se rešava određenim preparatima, ali ne i hormonskom terapijom. Ukoliko žena nema ovulaciju, onda dodajemo sintetske preparate progesterona, tj. estrogena, i obično se nekih dva, tri meseca nakon terapije uspostavlja ciklus.

"ST Medicina" nalazi se na jednoj od najboljih lokacija u gradu, na Bulevaru oslobođenja 79 (pored nekadašnje zgrade “Dnevnika”), sa pristupačnim parkingom. Brojevi telefona su 060 530 7766, 021 215 5680 i 021 215 5681, a više informacija možete pogledati na sajtu Zavoda.

Oceni vest:
16
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • ZeljkaBjelacTisma

  pre 147 dana i 15 sati

  CAST MI JE STO SAM NJEGOV PACIJENT.
  DALEKO NAJBOLJI GINEKOLOG KOG SAM UPOZNALA U NOVOM SADU.
  S PUNIM POVERENJEM U DOKTORA MILICEVICA-
  TOPLA PREPORUKA.

  Oceni komentar:
  0
  0