Dr Srbiša Milićević, ginekolog: Sve manje žena se testira na HPV virus, glavni uzročnik karcinoma grlića materice

Dr Srbiša Milićević, ginekolog: Sve manje žena se testira na HPV virus, glavni uzročnik karcinoma grlića materice

Čak 70 posto svetske populacije je došlo u kontakt sa HPV virusom, koji može biti uzrok karcinoma grlića materice, jednog od najčešćih karcinoma u Srbiji. Novosađanke se češće kontrolišu na druge polno prenosive bolesti, zaboravljajući da se test na HPV virus obavlja brzo i jednostavno. Na ovu temu razgovaramo sa novosadskim ginekologom, dr Srbišom Milićevićem.

Dr Srbiša Milićević je specijalista ginekologije i akušerstva, kojeg veliki broj Novosađanki zna iz Domova zdravlja Bulevar i Liman, gde je godinama radio. Sada je zaposlen u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika "ST Medicina", gde ima mogućnost da dijagnostiku obavlja najsavremenijim aparatima.

Sa dr Milićevićem već smo pričali na temu bakterijskih vaginoza, koje takođe predstavljaju značajan problem u reproduktivnom zdravlju, a ovog puta skrenuo nam je pažnju na problem sa HPV virusom.


Šta se najviše promenilo u odnosu na neka pređašnja vremena kad su u pitanju polno prenosive bolesti?

– Moje zapažanje je da sve ređe dolaze pacijentkinje sa dijagnozom hlamidije, ali zato dolaze sa pozitivnim nalazom ureoplazme i mikoplazme. Danas je testiranje na polno prenosive bolesti jako dostupno, a antibiotici su se kod hlamidije pokazali efektnim. Interesantno je i to da će danas retko koja žena doći da se testira na humani papiloma virus, koji je uzročnik karcinoma grlića materice, ali sve dolaze da se testiraju na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu, što ukazuje i na to da su možda manje informisane.


Zbog čega je važno obaviti testiranje na HPV?

Čak 70 posto svetske populacije je došlo u kontakt sa ovim virusom. Testiranje na HPV se radi kao i uzimanje svakog drugog brisa. Još uvek radimo HPV tipizaciju tamo gde imamo lošu kolposkopsku sliku i tamo gde imamo PAPA koji odstupa. Treba istaći da ne izazivaju svi tipovi ovog virusa promene na grliću materice. Na primer, ukoliko žena ima kondilome, to jeste infekcija HPV, ali taj tip virusa izaziva samo kožne promene na spoljnim genitalijama i neće dati premaligne promene na grliću materice. Pri lečenju, posebno se vodi računa o vitaminskim preparatima, jer se smatra da organizmu treba od šest do 24 meseca da prepozna virus i počne da stvara antitela, a da li će ih stvoriti, to zavisi od našeg imunog odgovora. Samo kod 10 do 12 procenata osoba koje su došle u dodir sa HPV-om se virus ne izbaci iz organizma.


Karcinom grlića materice je jedan od najčešćih karcinoma?

– Kod nas da, ali definitivno ne i u svetu. Holandija je 2011. godine prva uradila testiranje celokupnog stanovništva na HPV tipizaciju. Kod nas još uvek nedovoljan broj žena dolazi na preventivne preglede i to je generalni problem.


Šta biste rekli o HPV vakcinama?

– Dobar primer je Australija, gde više nema ovog virusa, jer su svi vakcinisani. U vakcinama imamo 16 vrsta virusa koji izazivaju kancer i zato uvek savetujem da se deca vakcinišu. Ipak, to ne znači da dete koje je vakcinisano jednog dana treba da se ponaša rizično, jer postoje i druge opasnosti.


Imate li neku poruku za naše sugrađanke?

– Da uživaju u životu i da se redovno kontrolišu.
 

"ST Medicina" nalazi se na jednoj od najboljih lokacija u gradu, na Bulevaru oslobođenja 79 (pored nekadašnje zgrade “Dnevnika”), sa pristupačnim parkingom. Brojevi telefona su 060 530 7766, 021 215 5680 i 021 215 5681, a više informacija možete pogledati na sajtu Zavoda.

Oceni vest:
15
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Samo jedno mišljenje, sa ljudskim pravom na to

  pre 201 dan i 2 sata

  Da budemo iskreni Doco, sve manje se ljudi danas uopšte i leči.
  Zaista leči, kao nekada.
  Šta je uzrok, bolje znate i sami.

  Oceni komentar:
  0
  16