DR TIODOROVIĆ: Vakcinacija protiv gripa od 1. oktobra

DR TIODOROVIĆ: Vakcinacija protiv gripa od 1. oktobra

Epidemiolog i član Republičkog kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže da bi vakcinacija protiv gripa trebalo da počne 1. oktobra.

On je za TV Palma plus rekao da se priprema vakcinacija protiv gripa najosetjivijeg dela stanovništva, kao što su hronični bolesnici, stariji, osobe kod kojih je pao imunitet, trudnice, porodilje, deca sa oboljenjima koja mogu da izazovu pad imuniteta.

To je veliki posao koji treba odraditi i ja sam za to da ta vakcinacija počne već 1. oktobra. Tu vakcinaciju treba da uradimo da ne bi došlo do ''miksanja'' ta dva virusa, običnog gripa i korone, i da istovremeno imamo i grip i koronu. To bi bilo strašno – rekao je Tiodorović

Dodao je da se upravo to desilo Italiji u martu ove godine kada se pod epidemiju gripa "podvukla" epidemija korone što je za posledicu imalo veliki broj smrtnih ishoda.

Tiodorović naglašava da takva situacija moramo na sve načine da se predupredi, odnosno da se preventivnim merama onemogući da dođe do takve pojave.

Ne postoji vakcina koja sto posto štiti, ali kod ljudi koji imaju narušen imuni sistem, s hroničnim oboljenjima, ta vakcina će mnogo značiti za blažu kliničku sliku. A kod starih i bolesnih, ta vakcina može značiti prevenciju od smrti – kazao je Tiodorović.

Tiodorović je za RTS rekao da državljanima Srbije neće biti potrebno testiranje kako bi ušli na teritoriju Srbije, ali da bi bilo dobro da se kontrolišu kako bi otklonili sumnju u oboljenje.

Detaljnije o ovoj temi pročitajte na sajtu B92.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan