Dr Vladimir Vrsajkov: Umesto "Novog Sada na vodi" sagradićemo Centralni gradski park

Dr Vladimir Vrsajkov: Umesto "Novog Sada na vodi" sagradićemo Centralni gradski park

Na predstojećim lokalnim izborima novosadsku opoziciju pod rednim brojem 11 na glasačkom listiću predstavljaće i lista "Udruženi za slobodan Novi Sad".

Koaliciju čine Srpska koalicija NADA (Novi DSS i POKS), Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Srbija centar – SRCE, Pokret slobodnih građana, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak – Ćuta, Pokret za preokret, Građanski pokret BRAVO i Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani. 

Nosioci liste su prim. dr Vladimir Vrsajkov i Borislav Novaković, a prvi na listi je Miloš Tubić.

Lekar anesteziolog Vladimir Vrsajkov je široj javnosti postao poznat pre nekoliko meseci kada je napadnut i prebijen u Kaću dok je delio politički materijal. Zbog tog napada je protiv NN lica podneo dve krivične prijave, za nasilničko ponašanje i za mučenje i zlostavljanje.

Dr Vrsajkov podneo dve krivične prijave protiv NN lica koja su ga napala u Kaću (VIDEO)

U razgovoru za informativni portal Mojnovisad.com Vladimir Vrsajkov, koji je ujedno i predsednik novosadskog odbora Stranke slobode i pravde, objašnjava zašto očekuju pobedu iako su izborni uslovi daleko od fer i poštenih i kako nameravaju da odbrane izbornu volju Novosađana. Otkriva kako planiraju da smire urbanistički i saobraćajni haos u gradu, kako da poboljšaju zdravstvenu zaštitu građana i otkriva šta se planira sa projektom "Novi Sad na vodi" koju sprovodi aktuelna vlast.


Smatrate li da opozicija može da pobedi na lokalnim izborima pod ovakvim uslovima i kako ćete na dan izbora sprečiti pokušaje prekrajanja izborne volje građana? 

– Izborni uslovi jesu loši, a izbori nisu ni minimalno fer i pošteni, ali mi iz liste "Udruženi za slobodan Novi Sad" smo ipak sigurni da je pobeda nad naprednjačkom koalicijom u Novom Sadu moguća i realna. Pobedu ćemo braniti sa više od 600 odličnih kontrolora, velikim brojem posmatrača u okolini biračkih mesta, iskusnim pravnim timom i, pre svega, političkim vrhom koalicije spremnim da brzo i efikasno reaguje na scenarije krađe tipa "Beogradska arena". O svemu što će se događati tokom i po završetku izbornog dana obaveštavaćemo naše sugrađane, računajući i na njihovu pomoć u odbrani izborne volje. 

Tri opozicione liste najavile su u sredu pobedu i postizbornu koaliciju u Novom Sadu. Da li postoji opasnost da dođe do raskola kao u koaliciji "Srbija protiv nasilja"? 

– Izbori 2. juna su referendum za spas i slobodu Novog Sada i tu nema mesta nikakvim opozicionim podelama i sukobima. Naša lista sa 12 stranaka je najbolji dokaz naše odgovornosti i svesti šta Novosađani žele od opozicije. Rezultati iz decembra 2023. godine jasno pokazuju da režim, uprkos dokazanoj izbornoj krađi, nema podršku većine Novosađana i zato – jedino što treba da uradimo svi koji vidimo ogromne probleme i haos u našem gradu jeste da izađemo na izbore. To će biti najvažniji korak ka slobodi od SNS. 

Još jedno ukrupnjavanja novosadske opozicije: Tri liste najavile postizbornu koaliciju u Novom Sadu

Koji su trenutno glavni komunalno-urbanistički problemi u Novom Sadu i kako biste ih rešili u narednom periodu, ako osvojite vlast u Gradu? 

– Najvažniji problemi u Novom Sadu jesu urbanistički haos, saobraćajne gužve, zagađenje, nedostatak zelenih površina, korupcija i raspad u gradskim preduzećima, nedostatak mesta u vrtićima i, nažalost, mnogo, mnogo drugog. Kada dođemo na vlast odmah ćemo doneti novi Generalni urbanistički plan i uvesti red u urbanistički haos. Više se nikad u Novom Sadu neće na zelenim površinama graditi višespratnice bez parking mesta. Umesto "Novog Sada na vodi" sagradićemo Centralni gradski park. Saobraćajni haos i zagađenje trajno ćemo rešiti velikim projektom izgradnje podzemno-nadzemnog šinskog saobraćaja. Izgradićemo javne garaže i depo parkinge na obodima centra i tako, zajedno sa boljim funkcionisanjem gradskog saobraćaja, rešiti veliki deo saobraćajnog haosa. Radićemo na povećanju energetske efikasnosti širom Grada. Vratićemo uticaj Grada na Dom zdravlja "Novi Sad" i zdravstvenu zaštitu Novosađana. Iskorenićemo korupciju u gradskom budžetu i gradskim JKP što će doneti neophodan novac za povećanje pomoći za decu, odnosno besplatne udžbenike, školski obrok, školsko obezbeđenje i školski sport. Izjednačićemo subvencije za privatne i državne vrtiće sve dok sva deca koja žele ne budu imala sigurno mesto u državnom vrtiću... 

Kako ćete rešiti problem sa gradskom deponijom? 

– Potrebno je organizovanim sistemom reciklaže i razdvajanja otpada smanjiti nove količine smeća, kako sirovine ne bi završavale na deponiji. Zatim, uvesti sistem reciklaže koji se već primenjuje u evropskim zemljama, odnosno, kombinaciju reciklaže i spaljivanja. Iz otpada se izvlače sirovine, a sve ono što se ne može reciklirati – u spalionicama se pretvara u toplotnu energiju. To su skupi sistemi, ali je najskuplje ne činiti ništa – dok nam sirovine propadaju na deponiji koje gore i truju vazduh, vodu i zemljište. Podrazumeva se da se u spalionicama koriste najmoderniji sistemi filtera i ne zagađuju vazduh. 

Šta će se desiti sa projektom "Novi Sad na vodi" ukoliko opozicija dođe na vlast? 

– Učinićemo sve što je u našoj moći da ukinemo ovaj izuzetno štetni projekat, projekat koji, osim što izaziva prelazak stotina miliona evra našeg novca u privatne džepove, preko sulude ideje pomeranja nasipa unutar korita Dunava može izazvati neviđene poplave i štete u celom Gradu. Mi ćemo umesto toga sagraditi Centralni gradski park i modernu marinu. 

Kako nameravate da poboljšate zdravstvenu uslugu u Novom Sadu i prigradskim naseljima? 

– Povratkom Doma zdravlja "Novi Sad" pod ingerenciju Grada moći ćemo da utičemo na povećanje broja lekara i tehničara i veću dostupnost pregleda. Novosađani danas odlično znaju koliko je teško doći do "državnog" lekara i koliko često zbog toga moraju da plaćaju privatne preglede, bez obzira na tešku materijalu situaciju. Broj lekara u mnogim službama Doma zdravlja značajno je manji nego pre samo sedam godina, dok broj stanovnika neprestano raste. Rešenje ovog problema, kombinacijom finansijskih simulacija, u skladu sa zakonom, i javnog pritiska na vlast u Republici i Pokrajini, biće jedan od prvih zadataka nove gradske vlasti. Opozicija je poručila radnicima javnih preduzeća da "svi koji su pošteno, svesno i savesno radili svoj posao ne moraju da se brinu i da neće biti nikakvog revanšizma". Da li postoji plan za reformu javnih preduzeća i da li je privatizacija deo rešenja? 

– Radnici gradskih komunalnih preduzeća će našim dolaskom na vlast biti na velikom dobitku. Ukinućemo silne PP poslove, a sve koji rade prevesti u stalni radni odnos. One koji rade da, ali ne i nevidljive vojnike SNS koji se ne pojavljuju na svojim radnim mestima i umesto kojih njihove kolege rade dupli posao. Ukinućemo prikupljanje kapilarnih glasova i strogo kažnjavati slične aktivnosti. Uvešćemo profesionalnu upravu u sva javna preduzeća i ispitati sve ugovore štetne za budžet svih građana. O privatizaciji nekih preduzeća može da se priča, ali svaka takva odluka biće doneta uz konsultacije stručnjaka i izjašnjavanje javnosti. Naš cilj jesu stabilna gradska preduzeća u pre svega javnoj svojini, koja služe potrebama građana, a ne gomilanju dugova i izvlačenju novca za stranačke potrebe. 

U slučaju da opozicija u Novom Sadu ostvari slabije rezultate nego na republičkim izborima, kada je pobedila na više biračkih mesta nego koalicija vladajućih stranaka, da li ćete snositi odgovornost što niste poslušali centralu svoje stranke? 

– Ja sam i dalje pre svega lekar anesteziolog i građanin Novog Sada, pa tek onda funkcioner Stranke slobode i pravde. Moji sugrađani i moji prijatelji su tražili da uradimo sve što možemo da oslobodimo naš grad i ja ispunjavam njihovu želju, ali takođe i svoj osećaj da je ovo što radimo mi iz koalicije "Udruženi za slobodan Novi Sad" upravo ono što SNS najviše pogađa i najviše brine. Zbog toga imamo i toliko lažnih poruka i plakata koji promovišu bojkot u Novom Sadu. Kao i u poslu, tako i u politici, uvek sam spreman da snosim odgovornost za svoje odluke. SNS je iz naših života gotovo izbrisao reč "odgovornost". Da bi naše društvo ponovo bilo zdravo i snažno, moramo je vratiti u centar, kako politike, tako i života.

Ako bude prekrajanja izbornih rezultata, koje će korake novosadska opozicija preduzeti i da li nas očekuju ponovo ulični protesti? 

– Naša koalicija se priprema za sve moguće scenarije prekrajanja izborne volje građana, scenarije slične onima od 17. decembra i izbora za Grad Beograd, ali i neke nove kriminalne aktivnosti i o svemu ćemo konstantno obaveštavati javnost. Spremni smo na sve vidove političke i pravne borbe u cilju zaštite izborne volje Novosađana, pa i na masovne proteste i građansku neposlušnost.

Promotivni tekst

Oceni vest:
15
10

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Kad Partija izmisli zanimanje

  pre 43 dana i 1 sat

  Pojednostavio bih stvar - za bilo koju opoziciju:
  - Šta god da uradite, a da se razlikuje pod ponašanja i "gazdovanja" koje nam već 12 godina pokazuje SNS partija - biće bolje.
  To podrazumeva obustavu "investicija u izgradnju" i širenje zelenila, prirode i ljudskih sadržaja - koliko je to uopšte moguće.
  A tek će da stigne kao šok mnogobojnim biolozima i agro inženjerima,
  kako je nemoguće i teško obnavljati prirodu.
  Zatim je tu tema svih funkcija i zanimanja koja se pretvoriše u legal-banditska.

  Oceni komentar:
  3
  8
 • marko

  pre 43 dana i 1 sat

  Ašov i par sadnica za to nam ne treba vlast, vlast nam treba za kapitalne projekte, a drveće će da sade radnici Zelenila i volonteri. To obećanje je u rangu onih što obećavaju da ćemo imati leba!

  Oceni komentar:
  3
  8
 • Džaba krečenje

  pre 43 dana i 1 sat

  Kao i Iznogud, ponovio bih da je teška i neoprostiva greška opozicije što se nisu ujedinili u jednu listu i nazvali je - "Protivnici SNS-a".
  Sad će SNS opet da pobedi, mogu slobodno da im čestitam već sada, jer mehanizam pobede znam.
  Zaigraće kolo oko Miletića, dok će opozicija benasto da posmatra sve to i smišlja žalopojke.
  Pravo nam budi, pre ili kasnije - ulica.

  Oceni komentar:
  6
  5
 • IZNOGUD

  pre 43 dana i 1 sat

  Ovom Bori nije dobro,garant...gonjen,osudjivan i opet bi da muva,opet i opet...Šta je to sa ljudima, nestao moral ?

  Oceni komentar:
  7
  6
 • Gubljenje slobode 2

  pre 42 dana i 23 sata

  Iznogude ne bojim se ja jednog Bore, jednog Ćute ili bilo koga. Lako se to hapsi.
  Bojim se uvezanog snoplja, diktature i vezanosti za zapadnog neprijatelja.
  Bojim se pričanja suverenosti - dok uvode instrumente vladaoca sveta.
  Bojim se silne rodoljubivosti - dok sede skrštenih ruku na nestanak naroda na Kosovu.
  Bojim se skrivanja informacije da su samo prošle godine isellili 14.000 Srba sa Kosova.
  Mnogo toga se bojim, ali ne fizički, već logički.
  Fizički sam uvek tu, da stanem na branik.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Goks

  pre 42 dana i 23 sata

  Ne zaslužuje niko da dobije glas gradjana,baš ni jedna opcija.Svima nedostaje poštenje,čist obraz i kultura.

  Oceni komentar:
  2
  9
 • gospodja ministarka

  pre 42 dana i 23 sata

  Pa bili ste na vlasti i šta ste sagradili ? Pitajte Novakovića, bio je i u Urbisu. Jedino je Pavličić uredio kej što je za pohvalu. Ne može se meriti investicije za tzv Novi Sad na vodi i jedan park. Ako ćete samo park uraditi, onda bolje nemojte jer će zafaliti mnogo toga kao na bul. Evrope

  Oceni komentar:
  2
  4
 • Dejan

  pre 42 dana i 22 sata

  Dobro je što nećete pobediti.Treba završiti mostove i podzemne garaže,urbanizaciju Mišeluka,uređenje obale Dunava,veslačku stazu,podići još fabrika,urediti industrijske zone...ako vi dođete,ništa od svega toga neće biti.

  Oceni komentar:
  13
  5
 • Na pitanje - odgovor...

  pre 42 dana i 22 sata

  Gospođo ministarka.
  Znate zašto nisu ništa sagradili?
  Jer nisu RASPRODALI zemlju. Jer pod njima nijedan "građevinski investitor" nije mogao da mokri po Urbanizmu i radi šta hoće.
  Jer pod njima dinar nije nestao sa Kosova. Niti se Kurti usuđivao da radi to što radi.
  Očigledno je da postoji prećutna saglasnost i GUBITAK SUVERENITETA pod sadašnjim vrlim vlastima koje nam obećavaju nastavak ovakvog raja koji imamo,
  u kome se sad masovno oduzimaju stanovi, ljudi iseljavaju, a Evropa određuje reči.

  Oceni komentar:
  3
  9
 • Borat

  pre 42 dana i 19 sati

  ZA Iznoguda i ostale botove..Ono sto je bitno je uvesti SMENJIVOST VLASTI.Za to se glasa drugog juna, nizašta drugo. Ako želite diktaturu iselite se u Severnu Koreju.

  Oceni komentar:
  1
  6
 • gospodja ministarka

  pre 42 dana i 17 sati

  "na pitanje odgovor"
  Ne bih se baš složila sa Vama u vezi pitanja zašto nisu gradili i šta je ko rasprodao. Uopšte ne branim ove sada ali recite ko je uveo famoznu privatizaciju ? Koja vlast je prodala NovKabel, Hleb,Novitet,Hins,šećerane, Fidelinku,Jogoalat,Jugodent,brodogradilište,Agrohem,Zmaj,Šinvoz,Begej Zrenjanin,pivare itd itd...Da ne pominjem Srbiju i firme..Ne znam koliko godina imate ali proverite. Više kupljenih je propalo a manji deo opstao. Ovi sada i nisu imali puno toga za prodaju

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Stručnjak

  pre 42 dana i 9 sati

  Ako ne želiš NS na vodi sigurno neću glasati za tebe.Parkova ima previše u gradu i zapuštenih šikara

  Oceni komentar:
  8
  1
 • Promene

  pre 42 dana i 7 sati

  Gospođa ministarka, ima na listama i poštenih ljudi mimo ovih o kojima govorimo i vi i ja i oboje smo u pravu. Ne dadoh vam ja minus.
  Stvar je da ne želimo produžetak ovakvog stanja.

  Oceni komentar:
  0
  6
 • Paja

  pre 42 dana i 7 sati

  Puno toga je ok - mislim na obećanja. Samo ,mislim, da većini gradjana NS odgovara NS na vodi. Ne razumem zašto je to loše ?

  Oceni komentar:
  6
  2
 • Novosađanin

  pre 42 dana i 6 sati

  Pajo, zašto bi bilo loše, da ti neko oduzme Kej, Štrand i pristup Ribarskom ostrvu i pretvori to u zgradurine?
  Zašto bi loše bilo da neko iseli ceo Liman3 i pretvori ga u golf igrališta?
  A koliko god to nemoguće nekima izgledalo - sve se može kad se hoće.
  Samo se nameće pitanje, ako je neko TRENUTNO na vlasti u gradu - da li mu se treba dozvoliti baš sve što mu padne na pamet?

  Oceni komentar:
  1
  7
 • gospodja ministarka

  pre 42 dana i 1 sat

  "Promene" Naravno da ima poštenih i čestitih. Strašno bi bilo da ih nema..ali ne mogu da isplivaju od ovih drugih koji ih guše,dave. To je problem koji se ,izgleda,jako teško rešava

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Marko

  pre 42 dana i 56 minuta

  Sa Borom ? Hahah. Pa tom glas mogu dati samo oni koji su juce punoletni postali. Ubedljivo najružnija ulica je hadzi rumivova. Sarenilo, nekvalitet, parking mesto na 100 stanova... I sve je to gosn Bora aminovao dok je bio predsednik ziga. Ja ne znam koliko moraš biti lud njemu glas da das. Nema vlasti koja je gora bila za NS...

  Oceni komentar:
  2
  5
 • Ana

  pre 41 dan i 17 sati

  Da vam je stalo do zelenila , ne bi auta držali na svakom travnjaku i još po pešačkim stazi...Gde vidiš travnjak , ti stavi auto ! Toliko o zelenilu u N.Sadu...Sve je to inačenje , a od tih lopova nema ništa...

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Miloš

  pre 41 dan i 4 sata

  @Marko Sa Vučevićem i Đurićem? Hahahaha Pa tim glas mogu dati samo oni koji su juce punoletni postali. Ubedljivo najružnija ulica je svaka koje su oni renovirali .Sarenilo, nekvalitet, parking mesto na 100 stanova... I sve je to gosn Miloš aminovao dok je bio gradonačelnik .Ja ne znam koliko moraš biti lud njemu glas da das. Nema vlasti koja je gora bila za NS...

  Oceni komentar:
  0
  1