Droga “krokodil” na ulicama Srbije, srednjoškolci najviše na udaru

Droga “krokodil” na ulicama Srbije, srednjoškolci najviše na udaru

Pod pritiskom društva, zbog svog statusa u okruženju ili iz puke znatiželje srednjoškolci probaju drogu, a sintetičke droge su najviše zastupljene jer su jeftine i lako dostupne.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević kaže za RTS da je samo zahvaljujući brzoj reakciji lekara u Surdulici i Vranju spasen život šesnaestogodišnje devojčice koja se predozirala najopasnijom drogom, takozvanim "krokodilom", koji je višestruko toksičniji od heroina, a u Odžacima doktori pre 15 dana nisu mogli ništa da učine, umrla je devojčica od samo 17 godina. 

Nove vrste takozvane sintetike se pojavljuju sa vremena na vreme, ali uspeli smo da uspostavimo mehanizam za brzo stavljanje na listu opojnih droga od momenta uočavanja. Tu konkretno dolazi do povećanja mase tablete, ako dileri sintetičku drogu proizvode ili donose iz drugih zemalja u Srbiju i prodaju je za smešan novac. Mlad čovek uzme jednu tabletu, ali je koncetracija u njoj mnogo veća nego što on misli i dolazi do predoziranja. Droga je najrasprostranjenija u većim centrima, Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, ali mislim da držimo situaciju pod kontrolom što govore rezultati. Suštinski, suzbijanje narkotika je svakako prioritet u radu ministarstva. Operativni sastav Uprave kriminalističke policije je prisutan i u školama, vrtićima, srednjim školama. Policija je apsolutno u svim školskim ustanovama i trudimo se da droga bude daleko od naše dece – rekao je Kovačević za RTS.

On je istakao da je prošle godine zaplenjeno rekordnih 7,33 tone narkotika, a čak u jednoj zapleni i neverovatnih 77 kilograma čistog heroina. Prema njegovim rečima, 2019. godine procesuirano je 25 organizovanih grupa, od čega 11 organizovanih kriminalnih grupa se tiče isključivo trgovine narkoticima. Više o ovoj ozbiljnoj temi i na koji način narko dileri nabavljaju drogu možete pročitati ovde.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan