DRUGI "NOĆNI BAZAR": Novosađani upoznali nove boje, mirise i ukuse (FOTO)

DRUGI "NOĆNI BAZAR": Novosađani upoznali nove boje, mirise i ukuse (FOTO)

Drugi "Novosadski noćni bazar" održan je u petak uveče na Ribljoj pijaci, a naši sugrađani su tom prilikom, od 18 sati do ponoći, mogli da uživaju u novim gastronomskim momentima i kupe unikatne umetničke proizvode lokalnih preduzetnika.

Riblja pijaca ponovo je oživela u večernjim časovima, a oduševljeni Novosađani mogli su da probaju ili kupe proizvode od više od 150 izlagača. Svako je pronašao nešto za sebe, bilo da je to slatko od ljutih paprika ili naočare od bambusa iz Venecuele – okolina Trga Slobode sinoć je bila puna hedonista željnih da probaju nešto novo."Bazar" je ovaj put bio veći, te su izlagači zauzeli četiri reda na našoj omiljenoj pijaci, a celo veče je bilo propraćeno i muzičkim programom. 

Ipak, pošto su Lale poznate kao veliki gurmani, najveća gužva bila je tamo gde se prodavala hrana. Mogli smo da prošetamo i Organskom ulicom, gde bismo naišli čak i na hrono zimnicu, a najviše pažnje privukli su ljuti sosovi, nugat iz Francuske ili ručno pravljena testenina sa dodacima čokolade i cimeta.- Moj zet je iz Francuz, tako da ovaj tradicionani francuski kolač uvozimo odatle. Mali porodičan biznis –
objašnjava gospođa iza štanda punog poslastica koje su svi  posetioci mogli i da degustiraju.

Izlagala je i porodica koja u svom poljoprivrednom gazdinstvu ima preko 60 vrsta čilija, "Fatalni začini", i koji se bave proizvodnjom čili sosova i egzotične turšije. 

Gužva je takođe bila i na štandu novosadskog pasta šopa "Pastai", gde smo mogli da degustiramo testenine s ukusom čokolade, cimeta ili vanile. Predstavljali su se izlagači iz cele Srbije, sa Zlatibora, Stare planine, Valjevskih planina – sa svojim tradicionalnim proizvodima.Drugog dela "Bazara" što se tiče, on je takođe bio raznovrsan i prepun zanimljivih stvari. Mogli smo da se upoznamo sa porodičnom proizvodnjom "Raša", koja već 29 godina pravi unikatne cipele od prave kože, a čije se cene kreću od 6.000 dinara pa na gore, ili da popričamo sa momkom iz Venecuele, koji je zbog ljubavi došao u Beograd i sada ovde pravi okvire za naočare od bambusa. Naišli smo takođe na dve simpatične sestričine, koje su prodavale sveske, bedževe, majice i rančiće koje oslikava i osmišljava njihova tetka,  sa simpatičnim natpisima poput "Vogue ti pomogao"  ili "Jesam li ti pričala da sam nekad bila manekenka u Milanu“.

Jedan od zanimljivijih izlagača bio je i bračni par koji je pravio ukrase za kuću ili podmetače za čaše sa motivima kultnih stripova, isečaka iz novina ili iz starih "Politikinih zabavnika".Od jastuka sa lavandom za miran san, do orgonita koji nas štite od negativnih zračenja, izlagači na "Bazaru" su se pobrinuli i za naše psihičko zdravlje.

Drugi "Novosadski noćni bazar" prvobitno je trebalo da se održi na Limanskoj pijaci, ali su ga zbog veličine ipak vratili na Riblju pijacu.


Uz kuvano vino i dobru atmosferu, Novosađani su imali priliku da u kasnim večernjim satima upoznaju sasvim nove boje, mirise i ukuse.


Tekst:
Tamara Mladenović
Foto: Aleksandar Jovanović, Tamara Mladenović

Oceni vest:
20
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan