Država ipak prodaje Luku Novi Sad?

Država ipak prodaje Luku Novi Sad?

Objavljen javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za privatizaciju jedinog lučkog operatera u Srbiji u većinskom vlasništvu države

Ministarstvo privrede pozvalo je investitore da do 30. marta dostave pisma o zainteresovanosti za privatizaciju Luke Novi Sad. To je jedina luka u Srbiji u većinskom vlasništvu države koja nije privatizovana, mada je pokušaja bilo 2009. godine. Tada je postupak privatizacije zaustavljen, nakon što su mu se usprotivili Grad Novi Sad i tadašnje Izvršno veće AP Vojvodine.

U javnom pozivu, koji je objavljen 29. februara na sajtu Ministarstva privrede, investitori su pozvani da u svom pismu o zainteresovanosti za Luku Novi Sad predlože i model privatizacije u skladu sa Zakonom o privatizaciji, indikativnu cenu, investicioni program, okvirni plan poslovanja i broj zaposlenih na neodređeno vreme.

- Nemamo komentar. Nismo upućeni, kratko je juče rekao direktor Luke Novi Sad Aleksandar Milovančev, funkcioner novosadskog SNS-a.

On se novinarima prošlog leta pohvalio da je Luka isplatila državi 6,2 miliona dinara na ime dividendi, ocenjujući da je to odraz dobrog poslovanja, a da se davno nije desilo da to učini neko preduzeće u vlasništvu države (99,6 odsto).

Luka od jeseni ima status lučnog operatera, a time je po rečima Milovančeva dobijena potvrda da su ispunjeni svi uslovi koje je država propisala za poslovanje u toj delatnosti. Uručujući tada Milovančevu sertifikat, vršilac dužnosti direktora Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović naveo je da Luka Novi Sad upravlja sa više od 30 hektara lučkog područja koji ima skoro 150.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog skladišnog prostora, i da beleži rast poslovanja.

- Sa punim pravom uživa u statusu jedne od vodećih i najrazvijenijih u Srbiji. Ovaj uspeh nema samo značaj za lokalnu privredu Novog Sada, nego za celokupnu privredu Republike Srbije, rekao je tom prilikom Perović.

Slične ocene o značaju ove luke za Novi Sad i Srbiju iznošene su i 2009. godine, kada je zaustavljena njena privatizacija. Sve političke stranke koje su bile parlamentarne u Skupštini Novog Sada, i one u vlasti (DS, LSV, SPO...) i u opoziciji (SRS, DSS) , u zajedničkoj inicijativi usprotivili su se prodaji Luke po svaku cenu. SPO je čak zapretio protestom.

- Demokratska stranka se 2009. protivila privatizaciji Luke i ništa se od tada nije promenilo. Luka bi trebao da bude jedan od nosilaca razvoja Novog Sada, budući da je na plovnom putu najveće evropske reke. Poseduje i građevinsko zemljište, a bojim se da je ono zapravo meta privatizacije i da će država to da iskoristi kako bi napunila praznu kasu, kaže odbornik DS Veljko Krstonošić.

On smatra da je tržišna vrednost Luke sada manja od realne i da je to takođe razlog zbog kojeg ne treba insistirati na prodaji. O tome kako ceni tržišnu vrednost ako ponude još nisu poznate, odgovorio je da je u Luci sada 40 odsto više radnika nego 2009. godine, a da je profit „sedam puta manji”.

Radikale ne čudi ponovni poziv u vezi sa privatizacijom Luke Novi Sad jer, kako izjavljuje odbornik SRS Đurađ Jakšić, vladajući SNS vodi politiku kontinuiteta u odnosu na ono što je radio DS – "politiku pljačkaške privatizacije”.

- Luka je od strateškog značaja ne samo za Novi Sad nego za celu državu. A Ministarstvo privrede se na mala vrata, dva meseca pred izbore, odjednom zainteresovalo za nju, dodaje Jakšić.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan