Država više ne subvencioniše smeštaj u privatnim domovima za stare

Država više ne subvencioniše smeštaj u privatnim domovima za stare

Ove godine nije potpisan sporazum kojim država subvencioniše smeštaj socijalno ugroženih osoba u privatnim domovima za stare. Zbog toga je njih oko 50 moralo da bude preseljeno iz privatnih domova, u kojima su do sada bili na smeštaju, u državne.

Neki od korisnika imali su sreće da bar ostanu u istom gradu, tačnije samo da promene lokaciju, ali je bilo i onih koji su  premešteni u druge gradove.

Predstavnici privatnih ustanova kažu da su odlukom da se ne potpiše okvirni sporazum sa privatnicima oštećeni korisnici, ali i da se urušava nešto što je dobro postavljeno. Podsećaju da je država prethodnih godina prepoznala problem starijih osoba koje su na listi čekanja, a spadaju u kategoriju socijalno ugroženih i da je za te namene već izdvojen novac.

S druge strane, u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu da sada ima dovoljno mesta u državnim ustanovama i da zbog toga nije potpisan okvirni ugovor sa privatnicima. Oni tvrde da je trenutno na raspolaganju oko 2.800 praznih mesta u državnim domovima, te stoga ne postoji zakonski osnov za nastavak okvirnog sporazuma, piše euronews.rs.

Predsednik Udruženja privatnih domova za stare Radoslav Milovanović kaže da je oko 50 ljudi  prebačeno iz privatnih u državne domove jer nije potpisan novi okvirni sporazum o subvencijama. Prema njegovim rečima, procedura za smeštaj u državni dom mnogo je duža nego u privatne domove, te da su osobe kojima je potreban hitan smeštaj uglavnom oni zbrinjavali.

Inače, prvi put ugovor sa privatnim domovima potpisan je 2018. godine. Program je podrazumevao subvencionisanje domskog smeštaja za socijalno ugrožene kategorije koje se već dugo nalaze na listama čekanja za smeštaj u državnim domovima.  To je značilo da, ukoliko je penzija korisnika 20.000, a usluge u privatnom domu 40.000 dinara, država je dotirala neophodnih 20.000 dinara.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Humanizam srpskog društva

  pre 464 dana i 15 sati

  Odoše novci za raplođavanje mladih parova i stvaranje novih robova za projekat novog naprednog društva.
  A stare mogu i da samelju za poljoprivredno đubrivo, ako se pre toga donese odgovarajući zakon po volji EU.
  A AV će da izađe na ekran (gle, zar je ikada silazio?) i da nam sve lepo i podrobno obrazloži i objasni, tako da mi glupi narod razumemo takav zakon.

  Oceni komentar:
  2
  9
 • Svetlana NS

  pre 464 dana i 13 sati

  U tim domovima dobro je samo onima koji imaju svoju sobu. Ostale sobe su iste kao bolničke. Strašno je biti tamo. Ako ikako možete, obezbedite svojim starima neku kućnu negu. Govorim iz iskustva doma u N. Sadu, na Novom naselju.

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Zoran Jovanic

  pre 464 dana i 13 sati

  Hocete ovim da kazete da je korona obavila posao?! Sada ima dovoljno mesta?! Uzas

  Oceni komentar:
  0
  5