DS: Ako radnici "Lira" ostanu bez posla, neka ostane i Vučević

DS: Ako radnici "Lira" ostanu bez posla, neka ostane i Vučević

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Novom Sadu prof. dr Veljko Krstonošić izjavio je danas da su istekle sve ugovorne obaveze koje kompanija "Lir" ima prema Novom Sadu i državi Srbiji i da preti realna opasnost da 2.500 zaposlenih u toj fabrici trajno ostanu bez posla.

Za potrebe te kompanije, Novi Sad je uredio industrijsku zonu Sever 4 i izgradio proizvodnu halu i prateću infrastrukturu, za šta je iz gradskog budžeta potrošeno četiri milijarde dinara, dok je iz državnog budžeta toj kompaniji isplaćeno 10 miliona evra na ime subvencija po zaposlenom radniku.

Zaposleni u "Liru" sada ne rade navodno zbog toga što je rat u Ukrajini prekinuo snabdevanje repromaterijalom, ali nema zvanične potvrde o tome da se traže novi kanali snabdevanja, niti postoje naznake da će uskoro biti nastavljena proizvodnja kablova i još nekih delova za automotiv industriju – navodi se u saopštenju PR službe Demokratske stranke u Novom Sadu.

Fabrika Lir obustavila rad zbog rata u Ukrajini


Krstonošić
je pozvao gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i sve ostale koji su učestvovali u realizaciji nepovoljnog aranžmana sa "Lirom" da podnesu ostavke ukoliko se radnici ne vrate na posao.

Sadašnja situacija u "Liru" je posledica nepovoljnog ugovora koji je sa tom kompanijom sklopljen pre šest godina i po kojem ta firma više nema nikakvih obaveza ni prema radnicima, ni prema državi. Gradska vlast u Novom Sadu je novac dobijen od prodaje parcele za tržni centar "Promenada" u celosti uložila za uređenje i opremanje zemljišta, a potom i za izgradnju hale i ostale prateće infrastrukture. Za to su Novosađani platili oko 33,5 miliona evra, a strani partner je imao obavezu da tu halu zakupi na tri godine po godišnjoj ceni od 800.000 evra. Upozoravali smo tada i u Skupštini grada i u svim javnim istupima na to da je ugovor nepovoljan, jer su ulaganja neuporedivo veća od potencijalne koristi, budući da bi "Lir" morao da 40 godina plaća ugovoreni zakup kako bi se samo vratilo ono što je uloženo. Sad se suočavamo sa situacijom u kojoj postoji realna mogućnost da ti ljudi ostanu bez posla i da se ulaganje lokalne zajednice i države od preko 43 miliona evra pokaže kao težak promašaj. Ukoliko se u "Liru" ne obnovi proizvodnja i radnici se ne vrate na posao, svi koji su odgovorni za taj posao, počev od gradonačelnika Vučevića, morali bi da podnesu ostavke i tako konačno preuzmu odgovornost za posledice ono što su radili u prethodnih 10 godina svog svevlašća – istakao je Krstonošić ispred GO DS-a u Novom Sadu..

Oceni vest:
19
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nataša

  pre 780 dana i 13 sati

  Nemoj da širite laži mi radimo normalno. I nema naznake da ćemo stati sa radom skoro.

  Oceni komentar:
  22
  18
 • @Natasa

  pre 780 dana i 3 sata

  A vi uopste niste naprdnjacki bot :)

  Oceni komentar:
  10
  18
 • nema deda mraza

  pre 779 dana i 3 minuta

  i it mesta su subvencionisana.
  mnogo, mnogo vise od lirovih ali je lakse sprdati se sa fizickim radnicima

  Oceni komentar:
  0
  1