DS: Broj prijavljenih za profesorske smerove u Srbiji uglavnom jednocifren

DS: Broj prijavljenih za profesorske smerove u Srbiji uglavnom jednocifren

Demokratska stranka predviđa da će škole u Srbiji uskoro ostati bez nastavnika.

Broj prijavljenih maturanata za smerove koji školuju nastavnički kadar je uglavnom jednocifren na svim univerzitetima u Srbiji. Tako se na novosadskom univerzitetu za smer profesor matematike prijavilo samo 3 kandidata na 50 mesta, da predaje fiziku želju je imalo 2 kandidata, biologiju 4, a hemiju samo 1 maturant. Na beogradskom univerzitetu, za smer profesor matematike i računarstva prijavilo se samo 8 učenika, dok 5 maturanata želi da bude nastavnik hemije. Na niškom i kragujevačkom univerzitetu ne postoje na osnovnim studijama posebni nastavni smerovi. U Kragujevcu se tek na drugoj ili trećoj godini studija odlučuje za modul, a za sve matematičke module se ukupno prijavilo svega 27 kandidata, a za sve module fizike samo 7 maturanata. Pitanje je da li će bilo ko od njih, kada bude vreme za to, uopšte odabrati nastavni smer. Slično je i sa hemijom i biologijom. Na Univerzitetu u Nišu se tek na master studijama studenti matematike i fizike opredeljuju za smer, među kojima su i profesorski. Veliko pitanje je koliko će od 17 kandidata na matematici i samo 6 na fizici izabrati kasnije da budu nastavnici – pitaju se iz DS-a i dodaju:

– Kada čitavu deceniju ponižavate i sistematski uništavate obrazovani sistem, onda je potpuno prirodna posledica da malo ko želi da bude profesor. Plate nastavnika ispod republičkog proseka i višegodišnji rad na određeno su glavni uzroci propasti obrazovnog sistema. Pitamo Vladu Srbije ko će predavati našoj deci? Od ministra Ružića tražimo tačan broj onih koji sada predaju u osnovnim i srednjim škola bez odgovarajućeg obrazovanja. Taj broj je već sada veliki, a za par godina će zbornice biti prazne.

Demokratska stranka napominje da je i ranije tražila da Vlada Srbije usvoji mere koje će zaustaviti pad interesovanja za profesorske smerove, ali je "očigledno da je njima obrazovanje na poslednjem mestu".

– A kako i ne bi bilo, jer je za njihovo održanje na vlasti – upravo obrazovanje najveća pretnja –  zaključio je predsednik Resornog odbora Demokratske stranke za obrazovanje Goran Radojev.

Oceni vest:
14
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Tina

  pre 689 dana i 11 sati

  Realnost je da studenti PMF-a, ne samo sa profesorskih smerova ili tavore na birou ili rade van struke. Niko nece da radi kao profesor za bednu platu, a oni sa naucnih smerova mogu samo da idu u inostranstvo jer kod nas je nauka jos bednija od prosvete. Jedino smer informatika ima neke perspektive, ostalo sve je studiranje radi studiranja.

  Oceni komentar:
  0
  17
 • Duška

  pre 689 dana i 2 sata

  Predavaće stranački kadar koji će diplome dobiti na prestižnim fakultetima.

  Oceni komentar:
  1
  7
 • Šta nam rade

  pre 689 dana i 30 minuta

  2300 evra godina, pa ti vidi. Rešili da glume amerikance.
  Partija kad ga stipendira, može kako hoće.
  Ovo sa privatnim fakultetima kod nas, svelo se na jednakost sa Soroševim NVO koje stipendiraju buduće mlade lajavce u interesu svetskog kapitala.

  Oceni komentar:
  0
  7