DS I "ZAJEDNO": Rušenje spomenika kulture nije moguće po zakonu

DS I "ZAJEDNO": Rušenje spomenika kulture nije moguće po zakonu

Novosadski odbor Demokratske stranke i novosadska organizacija stranke "Zajedno" uputili su danas zahtev gradskim vlastima za pristup informacijama od javnog značaja koje se odnose na izgradnju podzemne garaže između Banovinskog prolaza i Ulice vladike Platona tokom koje je ozbiljno oštećena zgrada Skupštine Vojvodine.

Kao što je javnosti već poznato, zgrada pokrajinskog parlamenta je od 2007. godine pod zaštitom države kao spomenik kulture, a usled kopanja zemlje za buduću garažu na skupštinskom zdanju je došlo do pucanja zidova i drugih oštećenja, stoji u saopštenju.

Dalje se navodi da se od člana Gradskog veća za kulturu Dalibora Rožića traže podaci o postupanjima gradskih organa koji su po zakonu dužni da štite spomenike kulture u postupku izdavanja građevinske dozvole za radove u zoni spomenika i posle saznanja da je tokom iskopavanja oštećena zgrada pod zaštitom.

Javnost zanima šta su Gradsko veće i on lično preduzeli povodom skandala sa oštećenjem zgrade Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, koje su vrste i kog obima ta oštećenja i da li je gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture izdao saglasnost na projektnu dokumentaciju na osnovu koje se izvode radovi. Traže se i podaci o tome da li su investitori dostavili Zavodu poseban elaborat o uticaju planiranih radova na zaštićeni objekat, da li su investitor i izvođač radova tokom iskopavanja protivzakonito ušli u zonu zaštite spomenika i da li je urbanistički projekat po kojem se izvode radovi usklađen sa uslovima koje propisuje Zavod za zaštitu spomenika i pravilima o zaštiti spomenika kulture i zaštićene okoline. Rožić je dužan da javnost obavesti šta su organi izvršne vlasti preduzeli povodom postojanja sukoba interesa i potencijalno koruptivnog odnosa između predsednika Komisije za planove Radonje Dabetića i projektanta garaže Andraša Lukača, koji su suvlasnici istog projektnog biroa. Protivzakonito je i moralno nedopustivo da jedan partner u firmi pravi privatni urbanistički projekat, a da ga drugi partner u ime grada odobrava ‒ kaže se u saopštenju.

O njegovom odgovoru javnost će takođe biti obaveštena od strane podnosilaca ovog zahteva koji u konkretnom koriste svoje zakonsko pravo da dođu do informacija koje gradska vlast očigledno pokušava da sakrije od javnosti.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Gari

  pre 544 dana i 18 sati

  "Sve će to narod pozlatiti"

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Joca

  pre 544 dana i 15 sati

  Koji zakon kad ga uglavnom 100% oni koji su na vlasti ili oni koji imaju svoje ljude na poyicijama krše jer znaju da će ih dotični štititi. Obični ljudi neće iči nelegalnim putem mada su i oni donekle krivi jer su izabrali takve

  Oceni komentar:
  0
  3