DS: Na fakultetima neće imati ko da predaje

DS: Na fakultetima neće imati ko da predaje

Informativna služba Demokratske stranke poslala je saopštenje u kom obaveštavaju javnost da je Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu u februaru raspisao konkurs za saradnika u nastavi, za užu naučnu oblast matematika.

Prema njihovim saznanjima, na ovaj konkurs se niko nije prijavio.

Ovaj neuspeli konkurs na kojem nije bilo prijavljenih kandidata, a na koji se mogao prijaviti bilo koji student master studija, sa prosečnom ocenom većom od 8, najbolje govori o trenutnom stanju u čitavom obrazovanju. Nekada je rad na univerzitetu predstavljao čast i privilegiju, a danas sve manje mladih želi da radi na fakultetu. Niske početne plate, koje su na nivou nastavnika u osnovnim i srednjim školama, stalno pojačavanje uslova za dalje napredovanje i mala izdvajanja za nauku su osnovni razlozi zašto mladi ljudi, ili odlaze u inostranstvo da tamo rade na nekom od univerziteta, ili konkurišu za daleko bolje plaćene poslove od onih u obrazovanju – upozoravaju iz DS-a i poručuju:

– Ako se nešto pod hitno ne promeni, neće samo osnovne i srednje škole ostati bez nastavnika. Ni na fakultetima uskoro neće dovoljno predavača, a naše obrazovanje će doživeti potpuni kolaps.

DS: Broj prijavljenih za profesorske smerove u Srbiji uglavnom jednocifren 

Demokratska stranka poziva Vladu Srbije da momentalno poveća izdvajanja za nauku i obrazovanje i zaustavi "apokaliptični, ali realan scenario koji će ugasiti obrazovanje u Srbiji", zaključuje se u saopštenju koje potpisuje prof. dr Darko Dimovski, član Resornog odbora za obrazovanje DS-a.

Oceni vest:
6
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Серафим

  pre 451 dan i 2 sata

  Баш су се владари много потресли што ће да пропадне образовање.....Србија је пример како без факултета и средње школе можеш да успеш у животу, будеш министар, посланик, директор....Коме је до образовања нека иде одавде....Писмени само кукају и протестују...шта ће то озбиљној и правној држави као што је логор Србија? Ајте молим вас....чуј образовање...

  Oceni komentar:
  0
  28
 • Maja

  pre 450 dana i 23 sata

  Plate nastavnika u osnovnim i srednjim školama poslužile su kao standard za loše plate. Divno. A ako se smatra da je posao asistenta važniji i teži od nastavnika u školama, onda zaista nismo na dobrom putu.

  Oceni komentar:
  7
  21
 • Goran

  pre 445 dana i 18 sati

  @maja
  Da je važniji, verovatno nije, da je teži-sigurni jeste.
  Nastavnik sprema svoj jedan predmet u toku nedelje za eventualno 4 razreda i kad ode kući, nije baš da mnogo mora dodatno da radi (sem pomenute pripreme), a asistenti imaju po nekoliko predmeta jer moraju da nakupe 300 časova godišnje za punu normu, i za sve predmete rade pripremu, ali i pregledaju grafičke, dežuraju na ispitima (bar 14 puta godišnje x broj predmeta x 3-4sata i kolokvijumima (bar 2 godišnje x broj predmeta)...

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Goran

  pre 445 dana i 18 sati

  @maja
  I na sve to dodajte doktorske studije, istraživanja, naučni rad...
  A FTN je posebna priča, sa svom njihovom upravom, rukovodiocima i sl. Pola zaposlenih su mamini i tatini sinovi, rođaci i sl.

  Oceni komentar:
  1
  2