DS: Prosvetari i sindikati izigrani novim Posebnim kolektivnim ugovorom

DS: Prosvetari i sindikati izigrani novim Posebnim kolektivnim ugovorom

Informativna služba Demokratske stranke (DS) poslala je saopštenje u kom navodi da je novi posebni kolektivni ugovor (PKU) za osnovne, srednje škole i domove učenika, koji je pre nekoliko dana stupio na snagu, "loš položaj prosvetnih radnika i njihovih sindikata učinio još gorim".

Vlast ističe kao najveću dobit zaposlenih u obrazovanju jubilarnu nagradu i za 40 godina radnog staža, ali sa ovim platama i uz ove uslove rada, ko će uopšte i moći da radi toliko dugo u školi? Sa druge strane, Vlada je po novom PKU obavezna da pregovara sa predstavnicima zaposlenima u obrazovanju, ali ako se dogovor ne postigne – Vlada može kako hoće. Bez ikakvih posledica! Takođe, PKU ne obavezuje Vladu na bilo kakvo usklađivanje zarada, pa se bojim da će plate u obrazovanju i dalje da realno padaju sve do nivoa socijalne pomoći. A kada je reč o neplaćenom odsustvu, iako je taksativno navedeno kada može da se odobri, samo odobrenje ostaje diskreciono pravo poslodavca, koji onda može da odlučuje i na osnovu podobnosti zaposlenog. Dakle, novi PKU je za prosvetne radnike nepovoljniji u odnosu na prethodni, a neuporedivo lošiji od PKU koji imaju zaposleni u zdravstvu ili u pravosuđu. Ovim je potvrđeno još jednom da je za ovu vlast obrazovanje – poslednja rupa na svirali – zaključio je Milan Jevtić, nastavnik istorije i član Resornog odbora za obrazovanje Demokratske stranke.

Podsećamo, članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine doneli su odluku da zbog porasta nasilja prema zaposlenima u obrazovanju, u znak solidarnosti i podrške svima koji su bili žrtve nasilja na radnom mestu, obustave rad u četvrtak, 1. decembra.

Prosvetari najavili obustavu rada zbog porasta nasilja prema njima

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan