DS: Razredne starešine dobijaju brojne nove obaveze, a naknada – mizerna

DS: Razredne starešine dobijaju brojne nove obaveze, a naknada – mizerna

Informativna služba Demokratske stranke (DS) upozorava da je Stručnim uputstvom za rad odeljenskih starešina i predlogom izmena Zakona o osnovama vaspitanja i obrazovanja, "Ministarstvo prosvete odeljenskim starešinama dodelilo brojne nove obaveze, a naknada za taj posao je ostala ista – mizerne 3 hiljade dinara".

Uz novodobijene obaveze, od odeljenskih starešina se očekuje da budu i administrativni radnici, pravnici, pedagozi, psiholozi, socijalni radnici, policajci, sudije, advokati, psihoterapeuti. Zbog toga, sve manje kolega imaju želju da budu odeljenske starešine. Pre svega mlađe kolege, sa punim pravom, ne žele da preuzmu ogromnu odgovornost za tragično malu nadoknadu – konstatuju u DS-u.

Zbog toga je Demokratska stranka u okviru javne rasprave  o Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o sistemu obrazovanja i vaspitanja uputila zvaničan predlog da se pomenuti zakon dopuni stavom koji će garantovati naknadu za rad odeljenskih starešina u visini od najmanje 10% od prosečne zarade u Republici Srbiji.

Samo uz primerenu naknadu, od nastavnika se može očekivati da preuzmu posao odeljenskog starešine. U suprotnom, ubrzano će učenici ostajati bez žargonski rečeno – razrednog – rekla je Svetlana Anđelković, članica Resornog odbora za obrazovanje Demokratske stranke.

DS: Nastavnici ne žele da budu odeljenjske starešine za 20 evra

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Što da ne?

  pre 391 dan i 12 sati

  Treba im dati i da budu kontrolori leta. Možda i lekari, anesteziolozi. Toga imamo takođe malo.

  Oceni komentar:
  2
  6
 • Наставник

  pre 391 dan i 12 sati

  За обавезе које имамо и 10% је мало, али боље ишта него ништа. Још већи проблем је што се прича само о повећању плате за медицинаре, треба да им се повећа, али ако се овако настави, а наставља се, неће имати ко да учи те медицинаре, јер је у просвети плата за 10% мања од просека и по томе смо јединствени у Европи!

  Oceni komentar:
  5
  14
 • T. J.

  pre 391 dan i 11 sati

  Ma, nemoj! Ne žele da preuzmu tolike obaveze za tragično male nadoknade. Kad treba da se organizuju ekskurzije, da se ispregovara dnevnica za starešine, da se daju pokloni za odabir određenih udžbenika, e, onda se laktaju ko će pre.
  Prosvetni radnici, vi ste sami sebe degradirali svojim stavovima i ponašanjem.

  Oceni komentar:
  10
  4