DS: Zbog krize sa budžetom nema novih investicija u Novom Sadu

DS: Zbog krize sa budžetom nema novih investicija u Novom Sadu

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke (GrO DS) prof. dr Veljko Krstonošić obavestio je danas javnost da "u budžetu Novog Sada u ovom trenutku praktično nema novca za nove investicije".

Zbog toga se, konstatuju u GrO DS-a, ne pokreću novi investicioni projekti, zaustavljaju se i usporavaju već započeti poslovi, a ne pokreću se novi postupci javnih nabavki.

– Prema informacijama iz gradske uprave, prazna je i budžetska rezerva u kojoj prvi put već u martu nema novca. Postoje pouzdane indicije da su sredstva budžetske rezerve korišćena za pokrivanje tekućih troškova što nije u skladu sa propisima i svrhom samog postojanja rezerve. Nekoliko miliona evra neplanirano je potrošeno i za otkup zemljišta za pristupne puteve novom mostu preko Dunava. Vlast je u planiranju rashoda previdela i veći deo troškove za izmirivanje obaveza po izgubljenim sudskim sporovima, koji su inače vrlo veliki i iznose više miliona evra – piše u saopštenju Gradskog odbora Demokratske stranke.

Krstonošić konstatuje da su problemi u budžetu prouzrokovani time što su "planirani prihodi precenjeni, a plan rashoda je totalno promašen".

– Sredstva rezerve se po definiciji koriste za pokrivanje troškova koji se nisu mogli predvideti, a tekući troškovi nikako ne mogu biti takav trošak. Isto je i sa eksproprijacijom koja nije nešto što iznenada iskrsne, pogotovo ako je reč o otkupu zemljišta za most. Ova vlast posle 12 godina upravljanja gradom ne zna da planira i vodi jedan tako važan projekat kao što je izgradnja novog mosta!? Tako je to kad se na sve javne položaje, pa i na one koji su ključni za funkcionisanje grada, ne postavljaju stručni ljudi, već oni koji su poslušni partijskoj vrhuški i koji donesu popunjene liste tzv. kapilarnih glasova na izborima – upozorio je Krstonošić.

On zaključuje da "najveću odgovornost za krizu sa budžetom snose gradonačelnik Milan Đurić i članica Gradskog veća za finansije Adrijana Mesarević".

Očekujem da će oni demantovati ove podatke i da će ponovo pričati o suficitu, milijardama investicija i ostalim nepostojećim uspesima, ali se istina ne može sakriti. Svako ko prođe gradom može videti da se nikakvi novi radovi ne započinju i da se sve svelo na redovne sezonske poslove i hitne popravke. I sve to na samo nekoliko meseci pred izbore na kojim će građani Novog Sada konačno imati priliku da smene aktuelnu gradsku vrhušku. Da Novi Sad trenutno ima para, pa svaki dan bi u svom poznatom naprednjačkom maniru otvarali radove, pekli volove i organizovali masovna okupljanja svojih pristalica – dodao je predsednik novosadskog odbora DS-a prof. dr Veljko Krstonošić.

Oceni vest:
5
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Radovan II

  pre 64 dana i 19 sati

  Jao Bože...samo da nam se DS vrati...biće investicija i novaca. Ranije ste prodali sva jaka preduzeća i firme u N.Sadu ( Hleb, Novkabel, Jugodent,Jugoalat,Četkara,Nit,Albus, brodogradilište, Novitet,hotele Park i Varadin,Hins,Agrohem, Amb Grafika,Neimar,Petar Drapšin.,...) Napišite Krstonošiću ako treba još da nabrajam. Ovo je ili prodato ili dovedeno do stečaja. Gde su restorani...Piroš čizma, Marina

  Oceni komentar:
  0
  12
 • Lepe naše vlast

  pre 64 dana i 14 sati

  Pazi da nije. Znamo mi kada Beograd odluči, novci idu gde ima SNS vlasti.
  Nema to veze sa budžetom Grada. Finasiraju oni koga hoće, kada hoće i gde hoće.
  Naravno, ne zarađenim novcem.
  Već, novcem od prodate Srbije u suštini.
  Već 12 godina prodaju Srbiju. Doduše, pametnije od drugih, taj deo moramo priznati.
  Samo, svakom raskućivanju jednom dođe kraj.
  Nego, kada će stadioni, expoi 2027 i ostali fantazmi?
  A, da. Nakon zabrinutosti oko Kosova. Nemoj samo da se mnogo brinete...
  Brojanje vam ide...

  Oceni komentar:
  2
  3
 • pezos

  pre 64 dana i 52 minuta

  A koliko je dato Republici Srpskoj, samo iz Novog Sada?

  Oceni komentar:
  1
  1